Paie arse, dar nu pe camp

Miristile indendiate din Baragan nu vor mai fi o imagine obisnuita, cel putin nu in judetul Calarasi. Exista o solutie pentru ca arderea paielor – nu pe camp, ci in sobe – sa aduca beneficii comunitatilor din zonele rurale: brichetarea deseurilor agricole. Prin brichetare, paiele devin un combustibil foarte eficient pentru producerea energiei termice. Arderea unei tone de brichete de paie produce la fel de multa energie ca arderea a 1,6 tone de lemn. Solutia brichetarii nu este numai cu mult mai ieftina, dar sprijina si conservarea padurilor, in special in zonele de campie. De la aceasta realitate au plecat si Fundatia TERRA Mileniul III, impreuna cu Primaria comunei Vlad Tepes si AGROMEC SA Calarasi, cand au initiat proiectul „Utilizarea durabila a biomasei in scopuri energetice”.

Proiectul este centrat in jurul producerii si utilizarii de brichete din paie in comuna Vlad Tepes. In acest sens urmeaza a fi achizitionata o instalatie pentru producerea unor astfel de brichete, care va fi operata si intretinuta de partenerul AGROMEC SA – firma locala avand ca principala activitate cultivarea cerealelor, care prin acest proiect isi va diversifica aria de activitate. Datorita puterii calorice ridicate a brichetelor, paiele rezultate din culturile AGROMEC SA sunt suficiente pentru a asigura in intregime necesarul de combustibil al comunei in perioada de iarna, oferind un surplus considerabil, care poate fi valorificat in comunele invecinate.

„Avem toate atuurile pentru ca proiectul «Utilizarea durabila a biomasei in scopuri energetice» sa fie un succes. In primul rand, solutia propusa raspunde eficient unei probleme deosebit de actuale si stringente: schimbarile climatice si trecerea la noi modele de producere si utilizare a energiei. In al doilea rand, experienta si expertiza de peste 10 ani a Fundatiei TERRA Mileniul III in domeniul schimbarilor climatice/energiilor regenerabile, dar si motivatia puternica si implicarea activa a tuturor partenerilor in proiect sunt garantul unei implementari riguroase a activitatilor prevazute. De asemenea, speram ca, avand un potential foarte mare de replicare, solutia propusa de noi va fi adoptata, in viitor, de asezari rurale din tot Baraganul”, spune Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei TERRA III si initiatorul proiectului. Proiectul este finantat de Programul de Granturi
Mici al Fondului Global de Mediu – GEF SGP si isi propune sa creasca gradul de utilizare durabila a biomasei din deseuri agricole, contribuind, in acest fel, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Text de Gabriela Blindu, manager de proiect Terra Mileniul III

spot_img

Ultimele știri