Pagubele provocate de traumele cerebrale, diminuate cu ajutorul unei molecule protectoare

Cercetatorii au identificat in creier o molecula protectoare care, atunci cand este utilizata artificial, poate diminua impactul leziunilor precum cele provocate de atacurile cerebrale sau Alzheimer.

Urmarind ceea ce se intampla in creier dupa producerea unei astfel de leziuni, noul studiu a pus capat speculatiilor conforma carora o molecula cheie, "KCC2", cauzeaza moartea celulelor creierului sau o previn. Descoperirea a fost facuta publica azi in The Journal of Physiology. Ea deschide noi orizonturi in privinta dezvoltarii unor forme artificiale de tratament oferind astfel "neuroprotectie" celor care au suferit traume cerebrale.

"Cand tesutul cerebral este lezat celulele continua adeseori sa moara, dupa oprirea stimulilor initiali. Prin urmare, e important sa gasim o cale de a opri aceasta cascada a mortii celulelor", a declarat Dr Igor Medina, cel care a condus studiul, din cadrul Universitatii Mediterranee.

KCC2 este cunoscut ca un "transportator al membranei neuronale" si joaca un rol important reglarea cresterii celulelor creierului si a conexiunii lor cu alti neuroni. Cercetarile precedente au aratat ca nivelul de KCC2 scade drastic dupa ce creierul a suferit o trauma, relateaza Scienceblog.com.

"Moartea neuronilor din creier poate fi declansata de un dezechilibru al oxigenului – atunci cand celulele primesc comanda incorecta de a muri de la un neurotransmitator – un proces cunoscut ca excitotoxicitate. KCC2 protejeaza impotriva ambelor probleme. Este cu adevarat incurajator faptul ca am descoperit moduri de protejare a creierului de aceste probleme obisnuite".

"De agentii neuroprotectori descoperiti in acest studiu ar putea beneficia victimele accidentelor auto, cele care au avut atacuri cerebrale, sau sufera de epilepsie, Parkinson ori Alzheimer", a mai spus doctorul Medina.

Foto: intactnews.ro

Florin Tulbure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri