AFM aloca bani din Fondul de Mediu pentru managementul deseurilor, in 2010

Operatorii economici si unitatile administrativ-teritoriale din Romania pot accesa, incepand din 2010, bani pentru derularea de proiecte privind gestionarea deseurilor si inchiderea depozitelor neconforme, se arata in Ghidul de finantare a Programului, publicat pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu (AFM), informeaza Agerpres.

Finantarea Programului se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu, aceasta putand fi derulata anual, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin "Bugetul anual de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu si al Fondului pentru mediu", aprobat prin Hotarare de Guvern. Potrivit sursei citate, printre scopurile programului se gasesc: reducerea la minimum a efectelor negative ale gestionarii deseurilor asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, reducerea consumului de resurse si favorizarea aplicarii practice a ierarhiei deseurilor.
 
Totodata, prevenirea generarii deseurilor si a efectelor nocive ale acestora urmeaza sa se realizeze prin: dezvoltarea de tehnologii curate si economice in utilizarea eficienta/durabila a resurselor naturale, inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, punerea in functiune a unor capacitati noi de sortare si compostare, gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice provenite de la gospodariile particulare (colectarea, tratarea, reciclarea si alte forme de valorificare).

Pentru operatorii economici, finantarea se acorda in cuantum de maxim 50 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intreg teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maxim 40 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare.

Suma maxima care poate fi acordata se stabileste pentru fiecare tip de proiect in parte. Investitia realizata in cadrul Programului se mentine in regiunea beneficiara pentru o perioada de cel putin cinci ani dupa finalizarea sa daca beneficiarul este intreprindere mare, si cel putin trei ani dupa finalizare daca beneficiarul este IMM. Garda Nationala de Mediu (GNM) a aplicat, in luna octombrie, 329 amenzi contraventionale, in valoare de 2,802 milioane lei, pentru nerespectarea procedurii de inchidere a unor depozite de deseuri urbane, rurale si petroliere.

La nivelul a 2.546 de comune verificate, inclusiv comune care si-au schimbat structura administrativa in oras, din totalul de 6.440 spatii de depozitare rurale, 531 depozite se afla inca in operare, iar 5.909 au sistat activitatea de depozitare, dintre acestea fiind complet inchise 5.463 de depozite. Avand in vedere Directiva Uniunii Europene 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor si tinand cont de termenul de raportare catre Comisia Europeana, DG Mediu, Garda Nationala de Mediu, impreuna cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, au elaborat Procedura de control privind depozitele de deseuri care au avut termen de sistare/inchidere 16 iulie 2009.

spot_img

Ultimele știri