Expansiunea agriculturii este factorul responsabil pentru distrugerile masive provocate de tsunami-uri din regiunile tropicale, arata un studiu citat de Blackwell Publishing Ltd.
Defrisarea padurilor de mangrove, copaci lemnosi care cresc in apa sarata de la malul apei, afecteaza impactul tsunami-urilor asupra regiunilor tropicale din Indonezia, Malaezia, Tailanda, Myanmar, Bangladesh, India si Sri Lanka, informeaza Reuters.
Cercetatorii au folosit peste 750 de imagini din satelit pentru a identifica ramasitele padurilor de mangrove, pentru a cuantifica ratele si cauzele schimbarilor care au avut loc intre 1975 si 2005 si pentru a gasi punctele cele mai afectate de defrisari.
Studiul releva ca principalii factori responsabili pentru defrisarile padurilor de mangrove sunt agricultura, 81%, acuacultura, 12% si dezvoltarea urbana 2%. Analizele au aratat ca din 1975 pana in 2005 regiunile afectate de tsunami au pierdut 12% din padurile de mangrove.
Aceste pierderi variaza in functie de perioada si de tara, astfel nivelul defrisarilor anuale este mai mare in Burma(1%) si mai scazut in Sri Lanka(0,1%). In contrast, padurile de mangrove din India si Bangladesh au ramas neschimbate sau au castigat un mic procent in perioada studiata. Intre 1990 si 2000 s-a atins varful defrisarilor, cu 137.000 ha, crescand de la 97.000 ha intre 1975 si 1990. Nivelul a scazut la 14.000 ha in perioada 2000-2005.
Datele si informatiile generate de acest studiu vor putea fi utilizate pentru identificarea potentialului de reabilitare a locurilor afectate, pentru stabilirea prioritatilor de conservare si pentru cuantificarea rolului acestor paduri in salvarea vietilor si a proprietatilor in cazul dezastrelor naturale cum este tsunami-ul Asiatic.
Foto: shiftingbaselines.org