Pădurea Băneasa, mai aproape de a deveni arie naturală protejată

Pădurea Băneasa este mai aproape să devină arie naturală protejată de interes local, așa cum a cerut societatea civilă în mai multe rânduri. Primarul Sectorului 1, George Tuță, a dat asigurări, momentan verbale, că aceasta nu va fi afectată de eventuale lucrări precum construirea de alei, iluminatul și alte amenajări care ar diminua din caracteristicile ei naturale. Astfel de lucrări au fost inițial introduse în actul normativ al Consiliul local S1. 

Primarul, reprezentanți ai Asociației Parcul Natural Văcărești, ai comisiei de Urbanism și ai comisiei de Protecția Mediului din cadrul Consiliului Local, dar și fondatorul grupului civic Salvați Codrii Vlăsiei, Daniel Sărdan, s-au întâlnit marți într-o ședință de lucru, chiar în Pădurea Băneasa.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, „pentru ca pădurea să rămână și generațiilor următoare un spațiu natural neatins de construcții”, grupul de lucru format pe loc a stabilit următoarele:

  • Pădurea Băneasa va deveni arie naturală protejată de interes local. Acest statut asigură protecția legală a Pădurii Băneasa și permite doar activități prietenoase cu natura.
  • Conservare, educație și recreere: Pădurea va fi un loc unde natura este protejată, iar oamenii se pot bucura de plimbări, relaxare și activități educative.
  • Dialog și parteneriat: ONG-urile de mediu vor colabora cu Primăria Sectorului 1 într-un parteneriat continuu pentru a elabora documentele necesare și pentru a urmări fiecare etapă a implementării.

Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, săptămâna trecută, o hotărâre prin care Primăria Sectorului 1 începe demersurile administrative pentru a prelua 200 de hectare din Pădurea Băneasa de la Regia Națională a Pădurilor, Romsilva. În următoarea ședință, era planificat ca celor 200 de hectare să li se adauge și suprafețele de pădure aferente zonei Jandarmeriei. Primăria Sectorului 1 anunța că solicita oficial Primăriei Capitalei demararea procedurilor legale pentru instituirea statutului de arie naturală protejată de interes local.

Potrivit lui Daniel Sărdan, primarul a dat asigurări că nu se vor face amenajări care să distrugă caracterul natural al pădurii și a chemat societatea civilă să lucreze împreună pentru o nouă hotărâre a consiliului local.

Sărdan a precizat pentru Green Report că cea mai bună variantă ar fi ca pădurea să devină acum arie naturală protejată, iar apoi corpurile de pădure care sunt în Ilfov – cea din Tunari, Voluntari, de lângă Academia de Poliție și din zona Jandarmeriei să fie într-un fel unificate ca parc natural.

De asemenea, reprezentantul grupului civic Salvați Codrii Vlăsiei a subliniat necesitatea creării unui culoar verde de care să beneficieze atât bicicliștii, cât și animalele care au nevoie de acces la apă din râul Colentina, mai ales în perioadele secetoase.

Sărdan a subliniat că pădurea este încă amenințată de proiectele imobiliare, de tăierile economice – pentru că nu sunt doar tăieri de întreținere în pădure, de fragmentarea proprietății, de prezența lemnului uscat în pădure și altele.

Nu este clar ce se va întâmpla cu vânătoarea în Pădurea Băneasa, despre care Green Report a mai scris:

Daniel Sărdan, Dan Bărbulescu (ANPV) și George Tuță, în Pădurea Băneasa. Sursa: Primăria S1
Daniel Sărdan, Dan Bărbulescu (ANPV) și George Tuță, în Pădurea Băneasa. Sursa: Primăria S1

Săptămâna trecută, și Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti transmitea că Pădurea Băneasa din nordul Bucureştiului „trebuie să devină urgent arie naturală protejată”, indiferent de cine o administrează.

Statutul de protecţie naturală va permite accesul oamenilor în siguranţă, într-un mod care să maximizeze experienţa de vizitare şi care să nu afecteze peisajul. Va fi totodată o garanţie că pădurea rămâne intactă, iar speciile şi habitatele vor fi ocrotite astfel încât funcţiile lor ecologice să nu fie alterate„, arăta APNV.

Conform aceleiaşi surse, „toate corpurile de pădure” de pe teritoriul Bucureştiului trebuie să aibă acelaşi statut, administrarea lor diferită putând afecta integritatea acestora.

O veste bună este că în referatul Hotărârii adoptate de consilierii locali se arată că transferul şi administrarea pădurii sub formă de pădure parc trebuie să aibă un pronunţat caracter de protecţie pentru speciile şi habitatele pădurii. În acelaşi timp, dacă acest proces implică investiţii în infrastructura de vizitare, sub formă de parcări, piste sau alei de acces şi zone de agrement în pădure, acest lucru ar putea afecta funcţiile ecologice, ameninţând integritatea pădurii„, potrivit Asociației.

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti mai precizează că este parte a procesului de consultare iniţiat de Primăria Sectorului 1 pentru Pădurea Băneasa.

Traseu tematic din Pădurea Băneasa. Sursa: Primăria S1
Traseu tematic din Pădurea Băneasa. Sursa: Primăria S1

Din aceasta poziţie, subliniem că prezenţa noastră în acest proces este pentru a susţine cu expertiză şi date ştiinţifice instaurarea regimului de protecţie a naturii pe toată suprafaţa Pădurii Băneasa şi pentru realizarea unui plan de management care să integreze funcţiile naturale şi să susţină vizitarea şi recreerea sănătoasă. În acest sens, asociaţia lucrează la studiul de fundamentare ştiinţifică al viitoarei arii naturale protejate şi va cere, alături de factorii interesaţi, demararea procedurii de instituire a regimului de protecţie de interes local„, a adăugat reprezentanţii asociaţiei.

CITEŞTE ŞI: 

Viitorul Pădurii Băneasa: devine arie protejată sau parc?

WWF: Noul Cod Silvic ratează reformele esențiale


#PădureaBăneasa #arenaturalaprotejata #biodiversitateurbana #AsociaţiaParculNaturalVăcăreşti #DanielSărdan #ProtecțiaMediului #urbanforests #SalvațiCodriiVlăsiei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri