Pădurea Amazoniană din Brazilia pierde echivalentul a peste 3 terenuri de fotbal pe minut

Rata defrișărilor din pădurea Amazoniană din Brazilia o împinge spre un punct critic ireversibil, avertizează cercetătorii. Pădurea pierde echivalentul a 3 terenuri de fotbal pe minut din cauza tăierilor ilegale.

Creșterea ratei defrișărilor confirmă fricile legate de președintele brazilian, Jair Bolsonaro, care a luat mai multe măsuri de slăbire a protecției pădurii amazoniene și a populațiilor indigene, relatează The Guardian.

În luna iulie a fost defrișată o suprafață de 1.345 kilometri pătrați, cu o treime mai mult decât ultimul record lunar.

Ditrugerea pădurii Amazoniene îi slăbește rolul vital pe care îl joacă în stabilizarea climei globale. Cercetătorii avertizează că pădurea s-ar putea transforma într-o savană, iar capacitatea sa de a absorbi carbonul va fi redusă semnificativ, având consecințe semnificative pentru întreaga planetă.

„Este foarte important să repetăm aceste îngrijorări. Există mai multe puncte critice care nu sunt departe. Nu vedem exact unde sunt, dar știm că sunt foarte aproape. Înseamnă că trebuie să luăm măsuri imediate. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru. Unii oameni neagă faptul că avem o problemă.”, a declarat Philip Fearnside, profesor la Institutul Național de Cercetări Amazoniene din Brazilia.

În primele șapte luni de președinție, Bolsonaro a diminuat puterea agențiilor guvernamentale responsabile pentru protecția pădurilor. Agenția de mediu a ajuns sub supravegherea ministerului agriculturii, care este condus de liderul lobby-ului agricol.

Bolsonaro a amenințat comunitățile indigene că le va lua fiecare centimetru din pământ, că va declara activiștii teroriști și că va face o șosea prin Amazon, pentru care ar trebui defrișată o regiune de pădure mai mare decât teritoriul Germaniei. El a promis să crească producția bunurilor prin renunțarea la diverse reglementări care protejează Amazonul și populațiile sale indigene. Există deja o „epidemie” a exploatărilor miniere ilegale.

La începutul acestei luni, mii de mineri au invadat ilegal un teritoriu indigen aflat la granița cu Venezuela. În alte zone, tăietorii de lemne ilegali au intrat în conflicte cu populațiile indigene.

spot_img

Ultimele știri