Organizatiile care militeaza pentru protectia animalelor salbatice folosesc tehnica militara pentru a putea lupta cu braconierii. Batalia pentru salvarea unor animale pe cale de disparitie devine sangeroasa. Se investeste in arme si in vehicule militare pentru a proteja elefantii, rinocerii si tigrii.
Organizatia britanica Care for the Wild International (CWI) cumpara echipament militar si sprijina inarmarea gardienilor animalelor, iar fundatia americana International Fund for Animal Welfare (IFAW) a achizitionat aparatura cu infrarosu, munitie si avioane usoare, scrie „The Times".
De asemenea, World Wide Fund for Nature (WWF) a angajat un fost membru al trupelor britanice SAS pentru a-i antrena pe gardienii unei rezervatii din Nigeria, iar Zoological Society of London finanteaza infiintarea unor patrule calare pe elefanti care sa protejeze rinocerii din Nepal.
Se inmultesc braconierii
„Aceste animale sunt exterminate de braconieri din ce in ce mai bine echipati cu arme automate, sisteme GPS, aparatura pentru vedere nocturna si care folosesc telescoape pentru detectarea obiectelor ce emana caldura pentru a repera animalele pe timpul noptii", a declarat presedintele CWI, Dominic Dyer, intr-o conferinta din Qatar. „Ceea ce inseamna ca si noi trebuie sa abordam serios problema inarmarii, astfel ca livram echipamente, de la cizme si imbracaminte pana la ochelari pentru vedere nocturna si vehicule militare.
De asemenea, trimitem escorte armate. Gardienii au nevoie de un astfel de sprijin pentru a tine piept persoanelor cu arme automate si carabine. „Initiativa radicala vine dupa ce s-au inregistrat aproximativ 150 de decese in randul gardienilor din Africa, ucisi de braconieri.
De asemenea, numarul braconierilor din Africa si din Asia a crescut ingrijorator in ultimii ani. La fel si cel al victimelor in randul animalelor: daca in 1979 erau inregistrati 1,3 milioane de elefanti africani, cele mai recente cifre arata ca au mai ramas 400.000. Totodata, doar cateva sute de tigri siberieni au supravietuit in salbaticie, iar rinoceri mai sunt cateva mii.
Amenzi si inchisoare
Multi dintre cei care lupta pentru animalele din salbaticie sunt insa de parere ca inarmarea nu va face decat sa incetineasca macelul. Solutia, spun ei, consta in educarea oamenilor sa nu mai cumpere produse provenite de la aceste animale, amenzi mai mari si pedepse cu inchisoarea.