Adevarul: Schimbarile bruste de temperatura afecteaza padurile

Trecerea rapida de la un anotimp la altul afecteaza ecosistemele deoarece fenomenul nu permite cadrului natural sa tina ritmul cu scaderile sau cresterile bruste de temperatura.

Din aceasta cauza, flora are de suferit. Prima ninsoare cazuta in Banat la mijlocul acestei luni a afectat considerabil cateva paduri din judetul Caras-Severin. Scaderea brusca a temperaturii, coroborata cu cantitatile mari de zapada, a facut ca mii de arbori sa cedeze.

Cel mai mult au avut de suferit padurile din zona Secu, de pe platoul Iabalcea si Valea Sodol, precum si cele dintre Anina si Oravita. Nu s-au rupt sub greutatea zapezii doar puietii, ci si arbori care ar fi fost numai buni de exploatat.

Seva copacilor a inghetat

Arbori perfect sanatosi au fost culcati la pamant inca de la prima ninsoare a anului. Fenomenul are insa cauze bine determinate. „Foarte multi arbori au cedat sub greutatea zapezii care a cazut in cantitati mari intr-un timp scurt. Singura explicatie pentru acest fenomen ar fi diferenta brusca de temperatura, care a impiedicat metabolismul plantelor la trecerea de la toamna la iarna. Aceasta nu s-a facut treptat, ci brusc. La temperaturi negative, seva a inghetat si lemnul a devenit foarte casant”, a explicat Bogdan Ivan, technician ecolog in Protectia Calitatii Mediului.

Gianluca Farina, un specialist italian pe probleme de mediu care viziteaza des zona Anina-Oravita, a tras un semnal de alarma. „Stim cu totii ce efecte negative are incalzirea globala. Diferentele bruste de temperatura au efecte dezastruoase”, a spus Farina.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri