Adevarul: Romania nu a luat niciun euro din banii pentru prevenirea inundatiilor

La doi ani si jumatate dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra nu a depus niciun proiect pentru accesarea fondurilor structurale pentru protectia impotriva inundatiilor si pentru stoparea eroziunii costiere pe litoralul romanesc al Marii Negre. Patru aplicatii de finantare sunt in pregatire de ani de zile. Depunerea lor depinde de finalizarea strategiei nationale privind riscul la inundatii.

Prin Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, Romania poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, 5,5 miliarde de euro, din care 4,5 miliarde reprezinta fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinantarea nationala obligatorie.

Perioada depunerii proiectelor pentru accesarea banilor europeni destinati protectiei mediului este 2007-2013, iar termenul-limita pentru finalizarea investitiilor este anul 2015.

„Apele Romane“, unicul beneficiar

POS Mediu este structurat pe cinci domenii de interventie, pentru fiecare dintre ele existand o alocare financiara negociata cu oficialii Uniunii Europene in perioada preaderarii Romaniei.

Unul dintre aceste domenii vizeaza lucrari pentru prevenirea inun¬datiilor si pentru stoparea eroziunii costiere, ce pot beneficia de finantare prin POS Mediu, mai exact Axa 5 – „Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere“.

Institutia care trebuie sa depuna proiectele pentru acest domeniu este Administratia Nationala Apele Romane, singurul beneficiar al Axei 5 din POS Mediu.

Nicio schimbare fata de anul trecut

Dupa doi ani si jumatate de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si, implicit, de la data de cand se puteau trimite proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, situatia se prezinta la fel: niciun proiect depus.

Anul trecut, directorul de la acea vreme al Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Liliana Chirila, declara ca „este putin intarziat acest domeniu, pentru ca acum se finalizeaza o strategie de prevenire a riscului la inundatii, dupa care se stabileste planul de implementare in baza caruia se vor elabora proiectele“.

Fostul director al ANAR, Marius Postelnicescu, vorbea, tot anul trecut, despre „113 proiecte pentru prevenirea inunda¬tiilor, ce vor fi finantate prin Axa 5 a POS Mediu“.

Din mai, in septembrie

Cel care i-a urmat la sefia ANAR, Vasile Pintilie, actualul director general, anunta, in primele luni ale anului 2009, ca „primele aplicatii de finantare pe Axa 5 vor fi trimise pana la sfarsitul lunii mai“.

La doua luni dupa termenul anuntat de directorul ANAR, stadiul proiectelor este acelasi. „Pregatirea proiectelor pentru protectia impotriva inundatiilor inregistreaza o relativa intarziere fata de celelalte axe prioritare, motivat de necesitatea de actualizare a strategiei nationale de management al riscului la inundatii“, au declarat, pentru „Adevarul“, reprezentantii Autoritatii de Management pentru POS Mediu.

Intrebati de situatia proiectelor pe care trebuie sa le depuna, cei de la Apele Romane avanseaza un nou termen. „Dupa finalizarea analizelor de impact de mediu la lucrarile hidrotehnice, estimam ca la inceputul lui septembrie sa fie transmise toate aplicatiile, iar cel tarziu la inceputul lui octombrie sa inceapa efectiv implementarea lor“, ne-a explicat purtatorul de cuvant al ANAR, Ana-Maria Tanase.

Lucrarile pentru plaje, in 2009 sau in 2010

In ceea ce priveste reabilitarea zonei costiere a Marii Negre, cei de la ANAR spun ca „sunt elaborate deja master-planurile si studiile de fezabilitate, iar pana la sfarsitul acestui an va fi trimisa deja aplicatia pentru accesarea fondurilor europene“. Cei de la Autoritatea de Management sunt mai „indulgenti“ si estimeaza ca „aplicatia de finantare pentru pregatirea primului proiect de investitii va fi transmisa in cursul anului 2010“.

39% din banii pentru Mediu, accesati

Romania a inregistrat cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor europene pe domeniul de interventie Mediu. Cele mai mari sume sunt destinate proiectelor de infrastructura de apa si canalizare.

Vulnerabili in fata dezastrelor

Strategia Natiunilor Unite pentru Reducerea Dezastrelor plaseaza Romania printre statele cu risc foarte ridicat din perspectiva dezastrelor naturale. Alaturi de tara noastra, in aceeasi situatie, ONU plaseaza Afganistan, Guatemala, Iran, Pakistan, Peru, Filipine si Uzbekistan.

In acelasi timp, un raport al Bancii Mondiale arata ca tarile din sud-estul Europei, inclusiv Romania, nu sunt pregatite sa faca fata fenomenelor meteorologice extreme cu care se vor confrunta tot mai des. Modernizarea infrastructurii din tara noastra ar putea dura doua decenii pentru a rezista schimbarilor bruste de temperatura, furtunilor si inundatiilor, conform documentului Bancii Mondiale.

spot_img

Ultimele știri