Adevarul: Ploile de cod portocaliu nu rezolva problema secetei

Specialistii de la Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) arata ca debitele anuale medii ale raurilor din tara noastra vor scadea cu 20%-30% in intervalul 2021-2050 si cu 30-40% pana in 2071-2100, in ciuda inundatiilor din ultima vreme.

Ploile au inundat multe sate din Romania

Datele provin dintr-un studiu realizat de INHGA, ce va fi finalizat anul acesta, denumit „Impactul schimbarilor climatice in hidrologie si gospodarirea apelor“, si care evalueaza consecintele pe care le au schimbarile climatice asupra bazinelor hidrografice Buzau si Ialomita.

Modificarile in debitele raurilor din Romania impun masuri prin care sa fie asigurate resursele de apa pentru populatie, pentru industrie si pentru agricultura. Astfel, sunt necesare noi tehnici de proiectare a barajelor si a constructiilor, dar si elaborarea unor proceduri de readaptare a sistemelor de gospodarire a apelor.

Estimarea scurgerii apelor, in conditiile in care clima se modifica, s-a realizat prin simularea debitelor medii lunare, in diferite parti ale bazinelor hidrografice Buzau si Ialomita. Studiul INHGA face parte din proiectul international CECILIA – „Evaluarea impactului si a vulnerabilitatii la schimbari climatice in centrul si in estul Europei“. La acest studiu participa 16 institutii partenere din 12 tari europene si se desfasoara in perioada 1 iunie 2006 – 31 decembrie 2009.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri