In ultimii ani, actori si regizori celebri au tot promovat solutii pentru protejarea mediului
In ultimii ani, actori si regizori celebri au tot promovat solutii pentru protejarea mediului. Alarmata de necesitatea masurilor pentru combaterea incalzirii globale, industria cinematografica abordeaza din ce in ce mai mult tematici eco.
Studiile asupra consecintelor incalzirii climei, consumul iresponsabil al resurselor epuizabile, problema gestionarii deseurilor sau poluarea industriala sunt doar cateva dintre premisele de la care pleaca tot mai multi regizori in abordarea filmelor lor, fie ca vorbim despre documentare, filme artistice si chiar de animatie.
„Adevarul" prezinta cateva dintre peliculele inspirate de amenintarile ce pun pe jar omenirea, filme care au reusit sa umple salile de cinema in ultimii patru ani.
1 „Era Prostiei" („The Age of Stupid") – 2009. „De ce n-am salvat Planeta atunci cand mai aveam timp la dispozitie?" Aceasta este intrebarea din intriga filmului considerat una dintre cele mai importante pelicule cinematografice ale secolului.
„Era Prostiei" a fost difuzat la 22 septembrie pe marile ecrane din toata lumea. Pete Postlethwaite joaca rolul singurului om de pe Pamant care a supravietuit in urma dezastrelor provocate de incalzirea globala.
In 2055, el incearca sa-si explice, prin consultarea arhivei imaginilor din anii precedenti, care au fost cauzele acestui sfarsit si de ce oamenii nu au luat masurile salvatoare.
2 „Ursii polari din Marea Beaufort" („Ice Bears of the Beaufort") – 2009. Documentarul atrage atentia asupra riscurilor la care sunt supusi ursii polari din Alaska din cauza dezvoltarii rapide a industriei petroliere in largul Oceanului Arctic.
Poluarea le poate fi fatala animalelor care, din 2008, se afla pe lista speciilor pe cale de disparitie. Cu atat mai mult cu cat, potrivit specialistilor, incalzirea climei ameninta viata ursilor polari, in conditiile in care ghetarii se topesc vazand cu ochii.
3 „Wall-E" – 2008. Intr-un viitor in care oamenii isi vor fi abandonat Planeta din cauza deseurilor ce o acopera, micutul Wall-E este robotul insarcinat sa curete toata mizeria.
In afara de el, intr-o lume distrusa de consumul necontrolat, nu mai „respira" decat un gandac de bucatarie si robotul Eve, a carui misiune este sa evalueze in ce masura Pamantul poate fi locuit din nou de oameni. In cele din urma, Wall-E reuseste sa descopere cheia reinventarii Planetei si sa castige un Oscar.
4 „Ceasul al 11-lea" („The 11th Hour") – 2007. Leonardo DiCaprio a scris, a produs si a povestit un documentar prin care a reaprins discutiile despre salvarea Planetei, la un an distanta de filmul lui Al Gore, „Un Adevar Incomod".
Zeci de specialisti vorbesc despre problemele cu care se confrunta mediul, incercand sa afle cauzele si sa propuna solutii. DiCaprio le-a lasat savantilor rolul principal, el a pus doar intrebarile si a incercat sa obtina raspunsurile.
5 „Un Adevar Incomod" („An Inconvenient Truth") – 2006. Poate cel mai mediatizat documentar din istoria cinematografiei, filmul este regizat de fostul candidat la Casa Alba, democratul Al Gore. Pelicula prezinta intr-un limbaj simplificat fenomenul incalzirii globale si necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon.