Adevarul: Peretii cu lumina inlocuiesc becurile

Productia de becuri din Marea Britanie ar putea scadea semnificativ in urmatorii ani. Tapetul care emite lumina ar putea inlocui becurile din casele englezilor pana in anul 2012. Specialistii spun ca noul sistem este de doua ori mai eficient energetic decat becurile ecologice si ca poate fi alimentat si cu ajutorul panourilor solare.

Un invelis chimic aplicat pe peretii interiori ai unei incaperi ar putea lumina toata camera asemenea razelor solare, astfel incat oamenii nu vor mai fi epuizati din cauza luminii obositoare a becurilor conventionale sau a neoanelor, informeaza cotidianul britanic „The Times".

Pentru a produce lumina, invelisul trebuie sa fie stimulat de curent electric, insa nu este nevoie decat de foarte putini volti. Peretele poate fi fara probleme atins, fara a exista vreun pericol de electrocutare. Tapetul stralucitor are si un dispozitiv pentru reglarea intensitatii luminii electrice.

Proiectul este finantat de Carbon Trust, o companie fondata de guvernul britanic care sustine tehnologiile ce nu produc emisii de dioxid de carbon. Reprezentantii acestuia spun ca noua tehnologie este de doua ori mai eficienta, din punctul de vedere al consumului de energie, fata de becurile ecologice, destul de controversate din cauza continutului de mercur.

Functioneaza si cu energie alternativa

„Iluminatul este un mare generator de emisii de dioxid de carbon. Tapetele stralucitoare au un potential incredibil de a produce lumina intr-un mod ultra-eficient din punct de vedere energetic. Credem ca, daca englezii vor opta pentru aceasta tehnologie noua si inteligenta, Marea Britanie isi va putea indeplini tinta de a-si reduce emisiile de dioxid de carbon cu 34% pana in anul 2020", spune directorul Carbon Trade, Mark Williamson.

Noul sistem de iluminat functioneaza cu maximum cinci volti, ceea ce inseamna ca poate foarte bine sa fie alimentat cu ajutorul unor panouri solare sau al unor baterii. Williamson sustine ca o companie britanica va incepe sa comercializeze tapete luminoase din 2012.

130 de ani de viata

In 2009, UE a hotarat ca becurile cu incandescenta sa fie scoase progresiv de pe piata europeana, pentru ca din 2012 sa fie interzise definitiv. Becul clasic dispare de pe piata dupa o „viata“ de 130 de ani. In anul 1879, Thomas Edison prezenta lumii inventia sa: becul cu filament incandescent. In cel mult trei ani, becul lui Edison ar putea deveni istorie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri