Insula daneza Samsø a reusit, in numai zece ani, sa-si obtina energia necesara doar cu ajutorul turbinelor eoliene. Cei 4.300 de locuitori ai micului orasel danez folosesc doar combustibili ecologici.
Capitala Danemarcei, Copenhaga, nu a fost aleasa intamplator pentru a gazdui conferinta internationala din decembrie, pe tema schimbarilor climatice. Tarile nordice dau tonul in ceea ce priveste masurile viabile pentru protectia mediului.
Insula daneza Samsø este un exemplu. Situata in Stramtoarea Kattegat din Marea Baltica, a devenit, in doar 10 ani, un model de succes in materie de energie regenerabila. Totul a pornit de la un concurs al Ministerului danez al Energiei si Mediului, prin care regiunile tarii erau motivate sa investeasca in energie curata.
Astfel, Samsø, o insula cu 4.300 de locuitori, urma sa devina prototipul danez de localitate care isi asigura necesarul de energie din surse alternative. Søren Hermansen, un localnic care preda ore de protectia mediului, s-a aratat extrem de entuziasmat de aceasta idee si a reusit sa-si convinga concetatenii de beneficiile unui mediu curat si de independenta fata de petrol.