In Orient, traditionalistii deapana lana si firele de bumbac manual
Depanatoarea traditionala a indienilor a fost transformata intr-un dispozitiv unic, care invarteste ata cu ajutorul energiei solare. Vartelnita lui Mahatma Gandhi, simbolul eliberarii de sub imperialismul britanic, s-a transformat in simbolul luptei impotriva schimbarilor climatice.
Reprezentantii Institutului Mahatma pentru Industrializarea Rurala (IMIR) din India au dezvoltat un dispozitiv unic prin care intentioneaza sa creasca gradul de popularitate al vartelnitei „charkha". Depanatoarea unica pentru firele de bumbac, matase sau lana functioneaza cu energie solara.
„E drept ca se misca mai incet pe timpul anotimpului ploios, cand soarele se ascunde dupa nori, dar il putem utiliza in restul anului fara niciun fel de probleme", spune administratorul IMIR, Pavan Thakur. Acest nou „charkha" foloseste curentul electric generat de doua celule fotovoltaice de cate 37 de wati, functionand astfel pe tot parcursul zilei. O baterie de rezerva, de 12 wati, este atasata panoului solar si ramane incarcata pentru a alimenta motorul masinariei inca trei ore dupa apusul soarelui.
Deapana peste 3.000 de metri de ata
In timp ce o „charkha" traditionala deapana 2.000 de metri de ata pe ora, masinaria solara poate produce 3.500 de metri de ata in acelasi timp. „Testam momentan noul dispozitiv de tors cu ajutorul unor comercianti de bumbac. Primele rezultate au fost incurajatoare", a spus un membru al Asociatiei Producatorilor de Bumbac KVIC din India.
Inventia indienilor a starnit si o dezbatere la nivel ideologic printre adeptii lui Gandhi. „Definitia traditionala a bumbacului – khadi -, arata ca acesta trebuie sa fie prelucrat manual, fara a se folosi curentul electric. Asa ca este discutabil daca produsul acestei masinarii poate fi considerat bumbac adevarat.
In orice caz, banuiesc ca daca noua masinarie da un randament mai mare, Mahatma Gandhi ar aprecia rezultatele. La fel s-a intamplat si atunci cand traia, iar un fermier a reinventat vartelnita astfel incat sa poata produce manual mai multa ata", spune Devendra Desai, presedintele KVIC.
Imaginea lui Gandhi in istorie
Mahatma Gandhi este cunoscut drept parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolente. Numele de Mahatma – „marele suflet“ – i-a fost dat de celebrul poet indian Rabindranath Tagore. In 1947, Mahatma Gandhi a reusit sa-i convinga pe imperialistii englezi sa redea Indiei libertatea. Gandhi si-a dedicat viata descoperirii adevarului, intitulandu-si autobiografia „Povestea experimentelor mele cu adevarul“. Mahatma Gandhi spunea ca cea mai importanta lupta de purtat este cu propriile temeri.