Adrian Brudaru si Cezar Ursan au inventat un dispozitiv prin care posesorii de celulare isi pot incarca acumulatorul in timp ce merg. Aparatul de „resuscitat“ bateria este realizat din cuart de bricheta si dintr-un suport de plastic de la o pereche de casti. Nu au studii de fizica si nici nu sunt antreprenori cu experienta. Au in schimb multe idei care ar putea face viata mai usoara si, de ce nu, mai verde.
Adrian Brudaru (23 de ani) si Cezar Ursan (24 de ani), absolventi ai Facultatii de Economie din Iasi, au uimit lumea cu un aparat ecologic de incarcat telefoanele mobile. In numai doua nopti, cei doi tineri au inventat un dispozitiv in forma unei talpi, care se introduce in pantof si se conecteaza la acumulatorul telefonului.
„Cu ajutorul acestui aparat, in timpul mersului energia mecanica se transforma in energie electrica si, astfel, se incarca acumulatorul mobilului", explica Adrian.
Castigatori la Bruxelles
Secretul dispozitivului este folosirea cuartului. „Am luat cuartul de la o bricheta pentru a genera energia electrica si suportul de plastic de la o pereche de casti cu care am legat aparatul de talpa pantofului. La fiecare pas, placuta se indoaie si produce energie", spune Cezar, care lucreaza la un callcenter din Iasi.
„Am lucrat la proiect doua nopti. Am gandit ca niste economisti. Am vrut sa facem ceva care s-ar vinde usor. Ne-am gandit la momentele in care ni se descarca telefonul cand eram in oras si ne-am zis ca am putea rezolva aceasta problema", mai spune Cezar.
Proiectul celor doi ieseni a fost desemnat cel mai bun la categoria „Antreprenoriat si Competente Digitale", la concursul „Go Digital", organizat saptamana trecuta la Bruxelles.
„Oamenii au reactionat foarte bine la vederea inventiei, cand au auzit ca i-ar ajuta sa nu li se mai descarce vreodata telefonul, iar asta fara sa foloseasca incarcatorul traditional. Nu am gasit insa un investitor pentru a produce efectiv incarcatorul", explica Adrian.
Cei doi au creat deja un al doilea prototip, mai comod de folosit decat primul. „Ideea noastra este inclusa intr-un program al fundatiei bucurestene APDETIC care finanteaza cele mai bune idei de afaceri. Speram sa castigam pentru ca avem multe idei", a mai spus Brudaru.
Mai ieftin decat un incarcator clasic
Costul de productie al unui incarcator ecologic pentru telefonul mobil nu depaseste 10 euro. Tinerii inventatori au primit in ultima vreme insa doar incurajari. Nimeni nu a putut veni si cu bani pentru a porni afacerea „verde".
„Polimerul piezoelectric nu poate fi cumparat in cantitati mici. Comanda minima este de aproximativ 600 de euro, iar noi nu avem acesti bani", spune Adrian.