Adevarul: Cosul cu legume ecologice, la dispozitia romanilor

Panerul cu legume bio, un concept foarte raspandit in Franta, incepe sa prinda si la noi in tara, fiind disponibil pentru bucuresteni peste trei saptamani. Romanii amatori de produse „curate“ isi pot face de-acum abonament pentru ca saptamanal sa primeasca un cos cu legume ecologice.

Cosul plin cu legume ecologice de sezon pe care consumatorii il preiau direct de la agricultori o data pe saptamana si pe care il platesc in avans functioneaza ca un sistem integrat in tari precum Franta, Belgia, Elvetia sau Canada.

Este o modalitate de-a consuma local si de-a sustine astfel agricultura durabila. Producatorii nu-si distribuie legumele decat la cativa kilometri distanta de ferma, contribuind astfel si la protejarea mediului printr-un consum mai mic de combustibil necesar transportului.

Intr-o anumita zi a saptamanii, amatorii de legume si de fructe bio, in drum spre casa, dupa ce se intorc de la serviciu, trec pe la sediul asociatiilor distribuitoare si isi ridica fiecare cosul cu alimente sanatoase.

Acesta este pregatit in functie de cati membri are familia sau in functie de productie si nu contine decat legume de sezon. Se stabileste astfel o legatura directa intre producator si consumator, fiind eliminati total intermediarii.

Cosul saptamanal este insa platit cu cateva luni inainte. In felul acesta, sistemul permite agricultorilor sa-si stabilizeze si sa-si continue activitatea. In Franta, cosul mare pentru o familie de sase persoane poate sa coste si 36 de euro.

15 lei – Cosul pentru o persoana

Reprezentantii fermei de legume ecologice de la Dor Marunt, de langa Lehliu Gara (la doar 65 de kilometri de Bucuresti), vor pune la punct, peste doar trei saptamani, un sistem similar. Nu este intamplator faptul ca aceasta societate s-a hotarat sa aduca si in Romania o reteta care are un mare succes in Franta.

Patronul societatii este Gilles Caillaud, un fost ziarist care a lucrat la cotidianul „Le Figaro“ si care, de cativa ani, practica agricultura de tip bio la noi in tara. Programul nu a putut fi demarat mai devreme in acest an pentru ca nu exista inca varietate de legume. Produsele trebuie sa fie de sezon si proaspat culese.

„Vom pune la dispozitie aceste cosuri abia peste trei saptamani, dupa ce se vor coace rosiile si ardeii. Panerul trebuie sa contina cat mai multe tipuri de legume“, ne-a spus Simona Dimache, responsabil cu dezvoltarea la societatea de la Dor Marunt.

Ea a adaugat ca va incerca sa umple cosul cu aproximativ 10 feluri de legume. Fiecare consumator va primi doua cosuri. Va aduce la sediul firmei, din Bucuresti, cosul gol si il va ridica pe cel plin cu legume proaspete. Un paner va putea contine un kilogram de castraveti, un kilogram de vinete, un kilogram de rosii, doi ardei, cateva legaturi de verdeata si alte legume.

Vor fi create cosuri pentru familie, pentru cuplu si pentru o singura persoana, iar preturile vor fi stabilite in functie de marimea panerului. Un cos cu legume bio pentru familie va costa 45 de lei, cel pentru cuplu va fi 30 de lei, iar cel pentru o singura persoana, 15 lei.

Simona Dimache ne-a spus ca deja si-a format un grup de consumatori care vor sa beneficieze saptamanal de un astfel de cos cu legume bio. Pentru a putea deveni consumatori, ei s-au inscris pe site-ul societatii. „Avem deja un grup de consumatori format din 45 de persoane care s-au aratat interesate sa achizitioneze saptamanal un paner cu legume proaspete produse la ferma noastra ecologica“, a mai spus Simona Dimache.

Conservele de legume umplu „cosul de iarna“

In tarile in care sistemul functioneaza de ani de zile, exista „cosuri de vara” si „cosuri de iarna“. Pentru ca in anotimpul rece, cosul nu poate fi atat de consistent in legume, producatorii pregatesc inca de pe timpul verii conserve. Astfel, cosul de iarna contine, printre altele, si suc de rosii sau zarzavat.

Mai mult decat atat, acolo unde piata produselor ecologice este dezvoltata, cosul poate contine branzeturi bio si chiar carne de pui ecologica.

Legume proaspete pentru timisoreni

Printr-un proiect european, Ioan Jivu, un agricultor timisean, ofera saptamanal oamenilor de la oras un cos cu legume proaspete.

„Legumele mele sunt produse fara niciun ingrasamant chimic sau erbicid, dar nu sunt certificate ca produse biologice“, a spus agricultorul din localitatea timiseana Belint, Ioan Jivu. Consumatorii au inceput sa primeasca legumele in urma cu o saptamana.

Agricultorul are deja contract cu 100 de clienti si mai are pe lista de asteptare inca 15 persoane. „Eu am capacitatea sa produc mai mult, dar mentin doar atatia consumatori pentru a avea certitudinea ca pot asigura legumele”, a mai spus Ioan Jivu.

Potrivit contractului, orasenii primesc saptamanal un cos cu legume, diversificate in functie de perioada. „Acum ofer dovlecel, marar, patrunjel, varza, gulii, cartofi si morcovi. Mai incolo oferta o sa fie mai diversificata“, a mai spus producatorul.

Proiectul presupune ca agricultorul sa stabileasca preturile la inceputul anului, tarife care se mentin pe toata perioada contractului, indiferent de evolutia pietei. De asemenea, consumatorii trebuie sa plateasca produsele chiar daca nu le ridica in cursul unei saptamani.

Socializare prin legume

Unul dintre principalele scopuri ale proiectului european este dezvoltarea agriculturii practicate de tarani, urmarindu-se, de asemenea, incurajarea acestora. La acest lucru contribuie si implicarea consumatorilor in procesul de productie. „Consumatorii pot veni oricand sa vada cum se cultiva legumele. Chiar acum doua saptamani au venit 30 de consumatori la mine si le-am aratat“, a spus agricultorul.

Conform obligatiilor asumate prin contract, producatorul agricol trebuie sa aduca legumele pana in Timisoara, intr-un spatiu special amenajat, de unde consumatorii vin si iau produsele. „Eu as putea sa le duc oamenilor si acasa legumele, dar asa este proiectul, pentru ca-si propune o socializare a consumatorilor cu agricultorii, o implicare a orasenilor“, a mai spus Jivu.

Acesta a implicat in proiect inca doi producatori, unul de fructe si unul de branza. „Eu sunt multumit de produse. Sunt primul consumator si sunt placut surprins sa vad cat de bine a prins.

Nu este o oferta foarte diversificata, pentru ca sunt produse de sezon, ceea ce este inca un argument ca legumele sunt produse ecologic“, a spus Iosif Dima, unul dintre clientii lui Ioan Jivu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri