Adevarul: Cea mai mare centrala eoliana

Turbinele din larg, viitorul energiei eoliene

Norvegienii au gasit solutia pentru a construi turbine eoliene mai puternice si mai profitabile. O agentie de stat norvegiana spera ca prin finantarea celei mai puternice turbine eoliene cu 17 milioane de euro sa creasca eficienta centralelor instalate in largul marii.

Prototipul din Marea Nordului va avea un rotor de 145 de metri in diametru, o inaltime de 162,5 metri si o putere de 10 megawati, de circa trei ori mai mare decat centralele aflate astazi in exploatare, a precizat Enova, o agentie a Ministerului Petrolului si Energiei insarcinata cu promovarea energiilor alternative, citata de AFP.

Turbina va fi construita de compania norvegiana Sway care s-a angajat sa foloseasca o tehnologie ce va permite parcurilor eoliene din largul marilor sa produca mai multa energie electrica. Prototipul va fi instalat initial pe pamant, in localitatea Øygarden din sud-vestul Norvegiei, pentru a fi testat timp de doi ani. Noua turbina ar putea asigura alimentarea cu energie electrica pentru 2.000 de locuinte.

Turbinele montate in larg, mai eficiente

„Estimam instalarea centralei in 2011", a declarat responsabilul Enova pentru noile tehnologii Kjell Olav Skjoelsvik. Acesta a explicat ca noua tehnologie folosita va reduce greutatea turbinei si numarul pieselor folosite si o va face astfel mai eficienta. Ministrul Energiei, Terje Riis-Johansen, a declarat ca acest proiect este esential pentru viitorul energiei eoliene.

Potrivit companiei Sway, productia de energie eoliana este mai eficienta atunci cand turbinele se afla mai departe de tarm, unde vantul este mai puternic. Astfel, o turbina eoliana aflata la 50 de kilometri de coasta Norvegiei, unde adancimea apei este intre 100 si 300 de metri, ar produce cu 20-30% mai multa energie decat una aflata in parcul eolian construit la 15 kilometri de coasta Danemarcei.

Ecologistii au criticat sever guvernul norvegian pentru ca, pana in prezent, nu a dezvoltat un sistem de subventii pentru parcurile eoliene, asa cum a facut Marea Britanie, scrie Reuters.

Cum functioneaza centrala de pe mare

Sistemul brevetat de compania Sway pentru constructia turbinelor eoliene are la baza un turn plutitor instalat la mare adancime. Cilindrul este compus dintr-un tarus flotant incarcat cu balast in partea inferioara, pe principiul unei sticle care pluteste. Singura legatura a cilindrului cu solul se face printr-o teava ancorata in nisip.

Centrul de gravitatie al turnului este calculat pentru a permite structurii sa sustina o turbina mult mai grea decat cele existente acum in parcurile eoliene. De asemenea, turnul este proiectat pentru a se putea inclina si chiar roti in directia vantului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri