Adevarul: Apele oceanului devin tot mai acide

Cresterea aciditatii apelor oceanice reprezinta o amenintare majora pentru viata marina,. ca si pentru rezervele de hrana ale omenirii, avertizeaza ministrul britanic al mediului, Hilary Benn, scrie BBC News.

Compozitia chimica a oceanului se modifica deoarece apa absoarbe dioxidul de carbon din aer. Unii dintre cercetatori sustijn ca acest lucru va avea un impact relativ cu cel generat de cresterea nivelului marilor si oceanelor. Oficialul britanic va avertiza astazi liderii prezenti la summit despre deteriorarea starii oceanelor.

Summitul de la Copenhaga a inceput in urma cu o saptamana. Toti ochiii planetei sunt indreptata spre capitala Danemarcei in speranta ca cei 100 de lideri prezenti vor ajunge la un acord pentru inlocuirea protocolului de la Kyoto.

Amenintarea vinde la emisiile de dioxid de carbon

Aproximativ 50% din dioxidul de carbon eliberat in atmosfera prin arderea materiilor fosile in ultimii 200 de ani a fost resorbit de catre apa oceanelor. Acet lucru a modificat pH-ul apei.

"Cresterea concentratiei de dioxid de carbon in aer are ca efect cresterea aciditatii oceanelor. Acest lucru are un efect puternic asupra florei si faunei marine. In lume, peste un miliard de persoane supravietuiesc din pescuit", a declarat ministrul britanic al mediului pentru BBC, Hilary Benn.

Concentratia de dioxid de carbon din atmosfera este, in prezent, cu circa 30% mai ridicata decat in perioada de dinainte de Revolutia industriala. Ministrul britanic al mediului a precizat ca mai multe studii privind cresterea aciditatii oceanelor vom avea la summitul prind clima din 2013.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri