Institutia care ar trebui sa acceseze fonduri europene pentru protectia naturii nu a depus pana acum niciun proiect. Soarta sa va fi hotarata in urmatoarele saptamani. Ministrul Mediului spune ca agentia trebuie transformata intr-un departament in cadrul ministerului. Insa pana la reorganizare, institutia ramane nefunctionala.
Ariile naturale asteapta pentru conservare accesarea fondurilor europene
Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP) este nefunctionala si in acest moment. Surse din cadrul Ministerului Mediului declara ca soarta agentiei ar urma sa fie hotarata in urmatoarele doua saptamani. Inca nu se stie daca aceasta institutie isi va pastra vechiul statut sau se va transforma intr-un departament al ministerului de resort.
„Nu stim inca ce se va intampla cu Agentia Nationala pentru Arii Protejate. Urmeaza ca in sedintele ce vor avea loc in urmatoarele doua saptamani ministerul sa ia o decizie”, a declarat, pentru „Adevarul”, Dragos Nacuta, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului. Desi constituita din punct de vedere legal, agentia nu functioneaza nici acum, iar efectul nefunctionarii acestei institutii il constituie blocarea proiectelor de investitii din ariile naturale protejate.
Potrivit atributiilor legale, ANAP este organismul care reglementeaza situatia investitiilor sau masurilor compensatorii ce se impun in cazul interzicerii anumitor activitati economice in zonele respective. Or, atata vreme cat aceasta actiune nu functioneaza, niciun astfel de proiect nu poate fi derulat.
O noua sesiune de finantare
Pe langa ANAP, proiectele mai pot fi accesate de ONG-uri, de institute de cercetare sau de agentiile de protectie a mediului. Pana in luna aprilie, s-a desfasurat a doua etapa a depunerii proiectelor pentru accesarea fondurilor europene pentru protectia naturii, pe Axa 4 POS Mediu. Cele 35 de proiecte au o valoare totala de 84 de milioane de euro, iar „evaluarea acestora se va finaliza in trei saptamani“, spune Dragos Nacuta.
Cat despre o noua sesiune de finantare a acestor proiecte, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului sustine ca aceasta se va deschide la sfarsitul lunii viitoare. Fondurile europene pentru protectia naturii au o valoare totala de 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane de euro inseamna finantare comunitara, iar restul de 43 de milioane de euro reprezinta cofinantarea nationala obligatorie.
Dintre cele cinci domenii majore de interventie prevazute de POS Mediu, biodiversitatea este singurul segment unde potentialii beneficiari ai banilor europeni sunt, pe langa autoritatile de stat, si organizatiile neguvernamentale, institutii de invatamant si de cercetare sau muzee.
PROMISIUNI
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, promitea inca din luna aprilie rezolvarea problemei privind functionarea Agentiei pentru Arii Protejate. Situatia a fost insa amanata succesiv de atunci, argumentul fiind ca „abordarea privind ariile protejate nu este justa“.