70% din apele uzate de la marii poluatori ajung in mediu

In Romania exista doar 24 de sisteme de canalizare conforme cu normele europene referitoare la epurarea apelor, iar anul trecut, 70% din apa provenita de la marii poluatori nu a fost epurata suficient si a ajuns in rauri. De asemenea, aproape jumatate din tara ramane in continuare neracordata la reteaua de canalizare, lucrarile facute anul acesta fiind nesemnificative, arata cel mai recent raport al Administratiei Nationale “Apele Romane”.

In prima jumatate a acestui an, cresterea gradului de racordare la reteaua de canalizare a crescut cu 2% fata de anul trecut, pana la 51,39%. De asemenea, dintre cele 2605 de aglomerari umane cu peste 2.000 de locuitori identificate de ANAR, doar 24 sunt conforme cu normele UE privind epurarea apelor uzate urbane, chiar daca exista 513 sisteme de canalizare functionale. De asemenea, 397 aglomerari sunt deservite de 362 de statii de epurare, dintre care numai 14 statii sunt conforme cu normele UE, numai pentru treapta secundara de epurare.

Anul trecut, 70% din cantitatea de apa provenita de la principalele surse de poluare a ajuns in mediul inconjurator insuficient epurata sau neepurata. Cu toate acestea, rezultatele sunt mai bune decat in perioada 2005-2006, cand apele poluate ajungeau in proportie de 80% in rauri. Scaderea este datorata reducerii consumului de apa potabila si a pierderilor din reteaua de canalizare, arata raportul de monitorizare al ANAR.

“Procentul de ape neepurate ramane in continuare destul de mare, iar obiectivul major ramane cresterea numarului de statii de epurare si modernizarea celor existente, astfel incat nivelul de calitate a apelor sa ajunga la standardul european de calitate”, subliniaza raportul.

Bucurestiul, Galatiul si Braila – printre cei mai mari poluatori

In ce priveste poluarea pe domenii de activitati, cea mai mare cantitate de ape uzate (66%) a provenit din domeniul energiei electrice si termice, urmat de aglomerarile urbane (25%), industria metalurgica si auto si prelucrarile chimice. De asemenea, un grad important de poluare provine si din industrie, in special de la complexele de crestere a animalelor, unitati industriale (Azomures, Oltchim, Uzinele Cloro-sodice Govora, Chim Complex Borzesti, Petrobrazi, Sometra Copsa Mica, Letea Bacau, Viromet Victoria) si exploatari miniere.

Pe lista zonelor care au contribuit cel mai mult la poluarea apei se numara orase precum Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Vaslui, Suceava, Botosani si Husi.

Raportul atrage atentia asupra necesitatii reducerii surselor de poluare si a finalizarii, pana la sfarsitul anului, a liniei I de epurare, urmand la linia II sa fie realizata pana in 2012. Valoarea investitiilor necesare pentru conformarea cu cerintele europene privind apa si apa uzata pana in 2018 a fost estimata la 19 miliarde de euro.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri