3 state europene isi ingroapa deseurile nucleare pana in 2025

Franta, Suedia si Finlanda au anuntat la conferinta anuala a American Association for the Advancement of Science (AAAS) de la San Diego ca, in decurs de 15 ani, isi vor ingropa deseurile nucleare in depozite geologice profunde, considerate cea mai sigura optiune pe termen lung, transmite AFP, citata de Mediafax.

Finlanda va fi prima care va utiliza aceasta metoda, incepand din 2020. Finlandezii si suedezii au rezervat deja locuri, in timp ce Parisul urmeaza sa selecteze unul pana in 2013. Alte tari europene, precum Elvetia si Marea Britanie, sunt pe cale de a urma acest exemplu.

Comisia Europeana a declarat deja in 2008 ca "problemele stiintifice si tehnice importante pentru stocarea deseurilor nucleare in straturi geologice de mare adancime sunt stapanite si trebuie de acum incurajate si facilitate". Deciziile de acest gen tin de autoritatile nationale.

"Franta preconizeaza sa inceapa in 2025 operatiuni de stocare a deseurilor nucleare vitrificate, provenite din retratare, la mari adancimi geologice", a precizat Roland Schenkel, director general adjunct al centrului de cercetare comun al Comisiei Europene.

Franta, Marea Britanie, Japonia si Rusia retrateaza in prezent deseurile nucleare puternic radioactive si le stocheaza in instalatii provizorii inainte "de a le ingropa in viitoare depozite geologice profunde", unde vor ramane pentru totdeauna, a adaugat oficialul european.

Si Romania planuieste ingroparea deseurilor nucleare

Romania ar putea avea un depozit geologic profund cel devreme in 2055. "In Romania, noi intentionam sa construim propriul nostru depozit de deseuri radioactive de mare risc pentru deseurile de la Cernavoda, insa acest proiect este programat pentru anul 2055. Toate aceste depozite sunt construite astfel incat sa nu reprezinte o amenintare pentru comunitati si pentru mediu", a declarat pentru Green Report Stela Diaconu, reprezentanta ANDRAD.

Din cauza costului ridicat al construirii acestui tip de depozite, tarile UE care au doar una sau doua centrale nucleare ar putea construi in comun un asa-zis depozit regional, a explicat saptamana trecuta presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive, Ion Nastasescu. El a adaugat ca, in functie de caracteristicile lor radiologice, deseurile radioactive sunt depozitate definitiv in diferite depozite.

"Deseurile slab si mediu radioactive cu timp de viata scurt provenite din medicina, cercetare si industria clasica se depoziteaza la Depozitul National de Deseuri Radioactive (DNDR) Baita-Bihor, in prezent administrat de Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH). Deseurile radioactive generate de Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda – aflate in prezent in depozitare intermediara in instalatii speciale pe amplasamentul centralei – necesita construirea a doua noi depozite definitive: un depozit definitiv de suprafata pentru cele slab si mediu active si un depozit geologic de mare adancime pentru cele inalt active", explica Nastasescu.

Aproape o treime din electricitatea consumata in Europa este de origine nucleara, cu 145 de reactoare in total, active in 15 tari, si opt in constructie, potrivit ultimelor cifre.

Foto: Treehugger

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri