Oxibenzona, unul dintre principalele ingrediente utilizate în cremele de protecție solară, a fost asociată cu dezvoltarea defectelor congenitale în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, conform unui nou studiu. Un alt studiu atrage atenția asupra nivelurilor periculoase de perturbatori endocrini găsiți în creme de protecție solară destinate copiilor.
Conform Haereticus Environmental Laboratory din Virginia, SUA, expunerea la oxibenzonă este asociată cu Boala lui Hirschsprung, boală congenitală caracterizată prin absența în anumite zone a ganglionilor nervoși, care controlează musculatura netedă a colonului.
Autorii studiului cer femeilor însărcinate să evite produse de protecție solară care conțin oxibenzonă în primul trimestru, sau dacă încearcă să facă un copil, deoarece oxibenzona este o substanță chimică liposolubilă care poate rămâne în corp timp de mai multe săptămâni.
„O femeie însărcinată care urmează instrucțiunile privind utilizarea recomandată a produselor de protecție solară care conțin 6% oxibenzonă ar putea avea concentrații de oxibenzonă și niveluri în sângele fetal care ating până la 3.800 părți per miliard la femeie, și 384 părți per miliard la făt. Aceste concentrații de oxibenzonă au potențialul de a cauza schimbări celulare toxice, conducând la Boala lui Hirschsprung.”, a explicat Joe DiNardo, co-autor al studiului.
Un alt studiu publicat recent de cercetătorii de la Haereticus a evaluat 169 de produse de protecție solară destinate bebelușilor și copiilor sub 5 ani considerate sigure. Acestea conțineau niveluri considerate periculoase în cazul a șase absorbanți de UV chimici utilizați în mod comun, toți fiind perturbatori ai sistemului endocrin.
Cercetătorul Craig Downs a explicat pentru TreeHugger că oxibenzona este periculoasă chiar și atunci când nu este aplicată în mod direct.
„Oxibenzona care contaminează piscine și plaje poate fi absorbită direct în piele de către femei însărcinate și copii, crescându-le expunerea la oxibenzonă și riscul asociat acelei expuneri. Nu o să-mi las proprii copii să intre în piscine publice sau pe multe plaje pentru că nivelurile de oxibenzonă și octocrilenă pot fi periculos de mari.”
Conform unui raport realizat de Environmental Working Group (EWG), majoritatea produselor cu protecție solară au ingrediente periculoase sau eficacitate redusă. Ei recomandă alegerea produselor care conțin dioxid de titan sau oxid de zinc. Pentru mai multe detalii legate de substanțele din produsele cu protecție solară și efectele pe care le au asupra sănătății, explorează tabelul realizat de EWG.
Oxibenzona și alți absorbanți UV chimici au un efect negativ și asupra vieții marine. Hawaii și Palau au decis recent interzicerea utilizării cremelor de protecție solară care conțin oxibenzonă și octinoxat pentru a proteja recifele de corali.