Oua mai sanatoase in surpermarketuri in urma campaniei Vier Pfoten din 2009

Ca urmare a campaniei  „Stampila de pe ou” din 2009, prin care organizatia Vier Pfoten atragea atentia asupra problemelor legate de ouale provenite de la gainile crescute in baterii, supermarketurile au inceput sa introduca pe rafturi si oua din categoriile calitativ superioare, au aratat astazi reprezentantii ONG-ului de protectie a animalelor.

La acea vreme, campania, lansata in colaborare cu nutritionistul Gheorghe Mencinocopschi, a starnit proteste vehemente din partea producatorilor autohtoni si a retailerilor, care s-au plans ca afacerile le-au fost grav afectate si au amenintau cu zeci de procese. Acestea nu au ajuns insa niciodata in instanta, dupa cum au precizat cei de la Vier Pfoten.

Astfel, in cinci dintre cele 18 magazine au inceput deja sa fie comercializate de anul trecut si oua de la gaini crescute in conditii mai bune decat cele in baterii.

Cora, Penny si Plus au probleme cu stampila

Reprezentantii Vier Pfoten au remarcat totodata, ca majoritatea supermarketurilor au inteles sa comercializeze oua care poarta stampila obligatorie ce indica provenienta si calitatea acestora.

„Retailerii au fost deosebit de receptivi la campania noastra si au luat in seama recomandarile mai ales in privinta etichetarii oualor. Nu aveau cum sa nu ia in seama campania noastra, mai ales ca din ianuarie, anul viitor, vom fi nevoiti sa ne conformam normelor europene si in ceea ce priveste comercializarea oualor de tip 3 care provin din baterii”, a declarat Paun pentru ”Green Report”.

Tot astazi, Vier Pfoten a lansat editia a doua a ghidului „Stampila de pe ou”. Informatiile pe baza carora a fost intocmit acest ghid au fost furnizate de voluntari care au mers in 18 lanturi alimentare in perioada aprilie-mai 2010.

Daca anul trecut doar in 13 lanturi de magazine se vindeau oua a caror provenienta era necunoscuta, acest lucru nu se mai intampla acum decat decat in trei magazine, si anume Cora, Penny si Plus, potrivit ghidului Vier Pfoten.

Din 2012, ouale din baterii neimbunatatite dispar de pe piata

Stampila de pe ou a devenit obligatorie și în Romania prin Ordinul nr. 73/2005 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) care constituie transpunerea oficiala a Directivei Comisiei 2002/4/CE privind inregistrarea unitatilor care cresc gaini ouatoare.

Stampila este compusa dintr-un numar care indica metoda de creștere a gainilor, urmat de codul tarii unde a fost produs oul si de un număr de identificare a fermei.

Tot ANSVSA a stabilit prin Ordinul 136/2006, conform normelor europene, ca ouale ce provin de la gaini crescute in baterii neimbunatatite vor fi interzise incepând cu 1 ianuarie 2012.

„Bateriile PP3”, spaima gainilor din Romania

„Romania, ca si Polonia sau Spania, are probleme in acest moment cu gainile crescute in baterii. 31% din ouale de pe piata romaneasca provin de la astfel de ferme. Gainile sunt inghesuite in spatii mai mici de o jumatate de metru patrat, nu se pot misca si nici nu pot oua in conditii normale”, a spus Viorica Tulpan, director de programe in cadrul Vier Pfoten, cu ocazia aceleiasi conferinte de presa.

„Din pacate in urma campaniei noastre, in 2010 dintre cele 53 de ferme producatoare de oua de la gainile crescute in baterii doar cinci au reusit sa imbunatateasca conditiile de viata ale pasarilor. Este vorba de mai multe tipuri de baterii”, a mai precizat Veronica Tulpan.

Cele cunoscute insa sub denumirea de BP3 ofera conditii deosebit de rele pentru pasari.

Aproape ca nu se pot misca, nu pot da din aripi, spatiul in care traiesc fiind mai mic decat o coala de hartie A4”, a explicat Veronica Tulpan.

Campania „Stampila de pe ou” va fi reluata de Vier Pfoten in primavara acestui an.

Tintele propuse raman in continuare interzicerea prin lege a custilor sau bateriilor pentru gaini, indiferent daca acestea vor fi sau nu imbunatatite, rezolvarea problemelor de etichetarea a oualor si extinderea cerintelor de etichetare a conditiilor de crestere a gainilor si pentru produsele procesate sau semipreparate.

Ouale din alimentele procesate, neetichetate nici in UE

O alta problema o reprezinta cea a alimentelor preparate sau semipreparate care, deocamdata, nu au inscrise pe ambalaje, tipul de ou folosit.

Desi sunt trecute ingredientele, sau lista cu aditivi, nu se mentioneaza daca in compozitie au fost sau nu folosite oua de la gaini crescute in celebrele baterii sau custi.

Deocamdata, nu exista nicio prevedere europeana in acest sens, iar pana la legiferarea etichetarii oualor folosite la producerea biscuitilor sau prajiturilor, cumparatorii isi asuma eventualele riscuri.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Mercury Research, 82% din romani sunt preocupati de modul in care sunt crescute gainile ouatoare, 53% sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a cumpara oua ecologice, dar, din nefericire, numai 1% stiu ce reprezinta stampila de pe ou.

Pretul unui ou ecologic poate ajunge si la 1,2 lei, in timp ce unul care provine de la gaini crescute in baterii si este inscriptionat cu 3 costa in jur de 30 de bani.

Stampila de pe ou, cartea de vizita a gainilor

Prima cifra a stampilei de pe ou indica metoda dupa care sunt crescute gainile. Ea poate fi 0, 1, 2 sau 3, este urmata de codul tarii unde a fost produs oul si de un numar de identificare a unitatii comerciale.

Astfel, consumatorii pot gasi oua stampilate care incep cu 3, iar acest lucru inseamna ca gainile ouatoare sunt crescute in custi, denumite baterii.

Spatiul in care se pot misca este de o jumatate de metru patrat, in aceeasi baterie fiind inghesuite chiar si sase gaini care nu vad niciodata lumina soarelui.

Normele UE interzic aceste custi-carcera incepand cu 2012, iar singurele tari in care ele nu se mai folosesc sunt Austria si Elvetia si sunt pe cale de fi interzise in Germania si Suedia

Cifra 2 presupune faptul ca gainile au fost crescute in hale la sol. Potrivit normelor europene, acest in acest sistem de crestere gainile au la dispozitie un metru patrat pentru a se misca, insa, la fel, nu vad lumina zilei.

Intr-o astfel de hala intra pana la 6000 de gaini care din cauza stresului ajung sa se bata, sa-si smulga penele si chiar la canibalism.

Nici ouale care provin de la gaini crescute in acest mod nu sunt recomandate de specialisti.

Unu este cifra gainilor crescute in aer liber. Fiecare gaina are un spatiu de cel putin patru metri patrati, iar noaptea dorm in hale.

In acest sistem de crestere, conditiile sunt mult mai bune decat halele la sol sau in baterii. Gainile au cuibare, se pot odihni in aer liber si pot scormoni in pamant.

Iar cifra 0 este a gainilor crescute in aer liber si hranite ecologic. Acestea dau cele mai sanatoase oua, deoarece furajele modificate genetic sunt interzise si iarba pe care o mananca nu este tratata cu pesticide sau fertilizatori sintetici.

Unde gasim oua ecologice

Potrivit Ghidului realizat de Vier Pfoten, oua de la gaini crescute in aer liber cu hrana ecologica, sau inscriptionate cu 0, se gasesc in Auchan, Billa, Biogood, Carrefour, Kaufland, Pukka, Real sau Selgros.

Cele care provin de la gaini crescute in aer liber, sau 1, pot fi luate, deocamdata, din piete, de la tarani.
Cele de la gainile crescute in hale, la sol, sau tip2, pot fi procurate de la Real, MegaImage, Kaufland sau metro.

Iar cele de tip 3 se gasesc aproape in toate magazinele, exceptie facand magazinele Pukka, Leacul si Biogood.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri