OTR-urile nu sunt suficiente pentru România

În România 97% dintre deșeuri sunt duse la groapa de gunoi spre deosebire de procente ca 1% spre 0% în țări ca Olanda și Danemarca. În ultima perioadă, cantitatea de deșeuri pe cap de locuitor a crescut constant de la an la an, potrivit declarațiilor făcute, marți, de Mihai Petre, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România, în cadrul unei confernițe de specialitate.  

paper-1392749_640

Ultimii 2-3 ani au dovedit că OTR-urile (n.red. organizatiile de transfer de responsabilitate) nu sunt suficiente pentru România. Asta pentru că România nu este pregătită pentru această variantă. OTR-urile vor genera în continuare creșterea prețurilor și vor limita cantitățile. Soluția pe care o vedem este colectarea individuală. Societățile pot face asta”, a declarat Mihai Petre.

Specialistul Deloitte România a subliniat că pentru comunitatea europeană este importantă reciclarea nu faptul că România plătește anual 500 de miloane de euro din fondul pentru mediu.

Autoritățile sunt într-un moment 0 în relația cu contribuabilii. Până acum au lucrat cu OTR-urile, dar acestea sunt în impas și acum autoritățile sunt dispuse să încurajeze colectarea individuală”, a mai precizat Petre.

De asemenea, Daniela Neagoe, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte România, a detaliat modificările legislative despre plata contribuției la deșeurile de ambalaje  apărute în iunie 2016.

Cea mai importantă modificare este cea referitoare la obiectivele de valorificare/reciclare individuală. Deșeurile pot fi din activitatea proprie, dar și provenite din ambalaje preluate de la alți generatori de deșeuri. S-a lărgit foarte mult sfera de proveniență și asta îi va ajuta foarte mult pe reciclatorii individuali”, a punctat Neagoe.

Aceasta a mai spus că activitatea OTR-ului va fi reglementată și ca va funcționa așa cum trebuie.

Până la urmă se pot constitui OTR-uri și în cadrul unei companii. Nu trebuie să se limiteze numai la OTR-urile existente. Vor apărea cu siguranță căi de a verifica, colectările și certificatele pe care aceștia le emit”, a explicat Daniela Neagoe.

spot_img

Ultimele știri