Râurile din America de Sud până în Europa și Australia au fost invadate de alge în ultimele decenii, fenomenul fiind provocat de o algă microscopică, o diatomee cunoscută sub denumirea de Didymosphenia geminat, informează Ziare.com.
Apariția acestor mase uriașe de alge pe râuri a obligat guvernele și organizațiile pentru protecția mediului să demareze operațiuni de curățare costisitoare și de mare amploare, notează BBC.
De-a lungul timpului, s-a considerat că acest organism se răspândește de la un râu la altul prin intermediul ambarcațiunilor de pescuit, al bărcilor și al caiacelor.
Cercetătorii au descoperit însă recent că alte cauze duc la dezvoltarea Didymosphenia geminat.
Spre deosebire de alte alge, în cazul acestui fenomen nu este vorba de reproducere, ci de o transformare de la ceva benign la ceva malign, transformare favorizată de nivelul scăzut de fosfor din apă.
În ceea ce privește impactul acestei alge asupra apelor și peștilor, nu pare să fie vorbă încă de o catastrofă ecologică, susțin cercetătorii.
Deși poate provoca unele probleme pentru sistemele de irigație, principalul impact pare să fie cel estetic.
Adevărata semnificație a acestui fenomen vizează consecințele acțiunii omului asupra ecosistemelor de apă dulce.
Astfel, arderea combustibililor fosili, creșterea cantităților de îngrășăminte bogate în azot în agricultură și schimbările climatice creează condiții prielnice pentru dezvoltarea acestei alge, arata oamenii de știință.