Ordonanța taxării la groapa de gunoi, prezentată în viitoarea ședință de Guvern

Ordonanța de Urgență de completare și modificare a Ordonanței 196 privind protecția mediului va fi prezentată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, a declarat, miercuri, Mihaela Frăsineanu, director general al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase din Ministerul Mediului.

groapa de gunoi

În acest document, taxa la depozitare va fi înlocuită de o contribuție sau penalitate pentru neîndeplinirea unor indicatori de performanță pentru fiecare dintre cei care trebuie să gestioneze pe domeniul de competență și de interes o anumită parte din acțiunile legate de managementul deșeurilor. Am analizat foarte mult, am primit foarte multe puncte de vedere și noi credem că am luat cea mai bună decizie, astfel încât, într-adevăr, acest instrument economic să stimuleze reciclarea”, a declarat Frăsineanu, în cadrul conferinței ”Conformare și Politici de Mediu în România”.

Potrivit Notei de Fundamentare a Proiectului de Ordonanță de Urgență, nivelul propus pentru taxa de depozitare este de 80 lei/t (aproximativ 18 euro/t în 2017) și 120 Lei/t (aproximativ 27 euro/t în 2018).

România a introdus taxa de depozitare a deșeurilor în anul 2013, însă Parlamentul a amânat aplicarea acesteia până în 2017, sărind un nivel de etapizare de 50 lei/t in primul an.

Aplicarea nivelului în vigoare al taxei de depozitare (80 lei/t sau aproximativ 18 euro/t în 2017 și 120 Lei/t sau aproximativ 27 euro/t în 2018) a condus la dublarea costului mediu al depozitării de la 14 euro/t în prezent la 32 euro/t în 2017 și se estimează că în 2018 va atinge un nivel de la 41 euro/t.

În România se generează anual aproximativ 6 milioane de tone de deșeuri. În condițiile aplicării taxei la nivelul de 80 lei/tonă, fiecare cetățean ar plăti o taxă pentru depozitarea deșeurilor de aproximativ 2,5 lei/lună, pe lângă existenta taxă de salubrizare, care la nivelul țării este cuprinsă între 2 și 9 lei/lună/pers.

Ministrul Mediului: ”Fără ținte și penalizări aplicate salubriștilor nu ne îndeplinim obiectvele”

Situația actuală a gestionării deșeurilor municipale din România se caracterizează printr-o acoperire incompletă cu servicii de colectare a deșeurilor (în 2012 doar 80% din populație era deservită de serviciile de salubrizare), iar aproximativ 800.000 t/an sunt abandonate.

De asemenea, rată de reciclare a deșeurilor în jur de 5% , în condițiile în care obiectivele de reciclare sunt de 50%.

Pe 15 februarie Comisia Europeană a anunțat că va chema România în fața Curții de Justiție a UE pentru faptul că nu a închis și reabilitat depozitele ilegale de deșeuri care constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri împotriva a 68 de depozite de deșeuri neconforme, astfel cum se prevede în Directiva UE privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE a Consiliului). În temeiul directivei, statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.

România avea obligația de a închide și a reabilita aceste depozite de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standarde pentru protecția sănătății umane și a mediului, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. Aceasta urmărește să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative ale depozitării deșeurilor, pe întreaga durată a ciclului de viață a depozitelor de deșeuri.

Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei.

Îngroparea deșeurilor în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este cel mai puțin durabilă din punct de vedere ecologic și ar trebui să fie menținută la minimul absolut necesar.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri