Orașul viitorului, în viziunea elevilor gorjeni. Cum au contribuit la realizarea lui

Are panouri solare pe jumătate dintre clădiri, numeroase spații verzi, grădini pe acoperiș, turbine eoliene, un sistem de iluminat eficient energetic, iar pe străzile lui circulă preponderent mașini electrice. Așa ar putea arăta orașul Târgu Jiu, în viitor. Deocamdată, va fi mai bogat cu un foișor construit de la zero, dotat cu panouri fotovoltaice și amenajat cu motive tradiționale românești.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

50 de copii s-au gândit la începutul lunii august cum să facă orașul Târgu Jiu mai sustenabil. Au și construit o machetă care le ilustreară viziunea. Alți 50 au construit săptămâna trecută un foișor luminat cu panouri fotovoltaice și personalizat cu motive tradiționale românești. Toate acestea au avut loc în cadrul unei tabere a meseriașilor, organizate de Petrom în cadrul programului Ţara lui Andrei.

2 oraș sustenabil

Copiii prezenți în tabără au vârste cuprinse între 15 și 18 ani și sunt elevi la școli profesionale din județul Gorj. Unii se pregătesc să devină constructori, iar alții – electricieni. I-au coordonat 5 membri ai echipei  EFdeN, care au construit în trecut două modele de case sustenabile. Despre ce au făcut în tabară am povestit cu doi dintre aceștia, arhitecții Claudiu Butacu și Ana Maria Ghiță.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Macheta Târgu Jiu, un proiect îndrăzneț, axat pe sustenabilitate

În prima săptămână a taberei, 50 de elevi și-au imaginat cum ar putea arăta în viitor orașul Târgu Jiu. Principalele criterii de care au ținut cont au fost sustenabiitatea și eficiența. Cu ele în minte, au creat o machetă de aproximativ 2 pe 3 metri.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

S-au inspirat din reaitate. Au păstrat monumentele lui Brâncuși și toate parcurile. De asemenea, au ținut cont de împărțirea în două a orașului străbătut de Jiu. Au creat câte 3 cartiere de fiecare parte și au amplasat clădirile utilitare astfel încât fiecare cartier să funcționeze ca un centru comunitar.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

În ceea ce privește sustenabilitatea orașului, măsurile imaginate sunt numeroase. Au dotat mai bine de jumătate dintre clădiri cu panouri fotovoltaice și solare, au construit o hidrocentrală și au instalat două eoliene. Atunci când au amplasat zonele vitrate, au ținut cont de orientarea soarelui, astfel încât casele să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Eficiența clădirilor este garantată și de forma lor compactă. Și, deși nu se vede pe machetă, elevii au hotărât că toate clădirile sunt bine izolate, ca să se elimine pierderile de energie. Sistemul de iluminare a fost gândit și el pe baza de LED.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

De asemenea, majoritatea mașinilor care circulă pe străzi sunt electrice, în viziunea elevilor.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Chiar dacă imaginația copiilor le-a dus departe, Ana Maria Ghiță i-a avertizat că proiecul rămâne idealist.

„Nu este eficient să dărâmăm totul și să construim de la capăt. Dar avem alte soluții, putem adapta ceea ce avem, prin retrofitting, astfel încât devenim mai sustenabili.”

oraș sustenabil tabara meseriașilor

De la viitor la prezent: cum au construit foișorul solar

Pentru construcția foișorului, cei de la EFdeN au comandat materialele de la un constructor specializat. Nu l-au vrut însă montat, ci au păstrat întreaga „distracție” pentru copii. I-au împărțit pe echipe și, în 3 zile, au reușit să pună pe picioare și să amenajeze foișorul.  Acesta va fi instalat într-un parc din Târgu Jiu, astfel încât să se poată bucura de el toți locuitorii orașului.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Până la varianta finală, viitorii meșteri au avut însă numeroase provocări.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

În afară de podea și de câteva garduri din lemn, au meșterit totul: au ridicat structura, au tăiat, au șlefuit și au lăcuit lemnul, au creat propriile abajururi din lemn și au decorat alte câteva cu sfoară din cânepă.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Au montat scaunele și masa și le-au lăcuit.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Apoi, au realizat circuitele electrice. O echipă de viitori electricieni s-a ocupat de tabloul electric, o alta – de iluminatul general și încă una – de iluminatul ambiental.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Cele mai mari bătăi de cap le-au avut cu acoperișul, căptușit cu un material cauciucat impermeabil.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Au vrut ca foișorul să nu fie doar arătos, ci și funcțional. De aceea, l-au dotat cu prize pentru exterior, astfel încât utilizatorii să își poată încărca dispozitivele electronice.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

În interior, au amenajat o zona de relaxare, cu hamac, masă și scaune tradițional românești, și una de lucru – cu câteva locuri la birou.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Rezultatul final vorbește de la sine.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Experiența i-a ajutat dincolo de exersarea abilităților practice, spune Claudiu Butacu. Potrivit lui, cel mai important este faptul că elevii au experimentat munca în echipă. „Am încercat să îi învățăm să lucreze multidiscipinar și chiar interdisciplinar. Au făcut schimb de echipe și s-au adaptat în urma unor simulări de erori.” Nu au lipsit nici mustrările, atunci când a fost cazul. Trainerii nu le-au imputat însă greșelile, ci faptul că nu le-au recunoscut la timp.

oraș sustenabil tabara meseriașilor

Formarea profesioniștilor, o prioritate de CSR

Tabăra Meseriașilor face parte dintr-un demers mai amplu, prin care Petrom încearcă să formeze următoarea generație de meseriași. Despre acest demers am discutat cu Mona Nicolici, Community Relations & Social Affairs în cadrul companiei. Mi-a mărturisit că nu a crezut niciodată că poate ajunge atât de departe cu programul și că în continuare mai sunt multe de făcut.

mona tabara meseriasilor

Să creez clase în învățământul profesional mi se părea imposibil, la cât de închis este sistemul educațional. Acesta e indisolubil legat de angajator. Or, în România, nu s-au mai actualizat calificarile de foarte mult timp. Nimeni nu s-a mai uitat care este nevoia de piață, astfel încât să o satisfacă. De aceea am pornit România Meseriașă.

Programul a fost creat dintr-o nevoie de business. Atunci când cineva ieșea la pensie, nu avea cine să îi ia locul. Au pornit cu înființarea a 3 clase de petroliști în Târgu Jiu, Pitești și Moinești. S-au extins însă rapid și spre ate meserii, care, deși nu erau importante pentru business, erau vitale pentru comunități.

Companiile trebuie să își asume astfel de demersuri de responsabilitate socială dincolo de interesul lor de business. Iar autoritățile trebuie să găsească modalități de a motiva aceste companii să se implice în dezvoltarea comunităților.

În această notă mai degrabă realistă decât optimistă am părăsit vineri  Tabara Meseriașilor, care continuă și săptămâna aceasta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri