Orașul Mizil – promotor al energiilor regenerabile (P)

Orașul Mizil a semnat la 13 iunie 2008 Convenția Primărilor pentru energie locală durabilă, asumându-și obligația de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% în 2020 față de anul 2008. Una din măsurile pe care Primăria Orașului Mizil și le-a propus pentru atingerea acestui obiectiv a fost aceea de a realiza o centrală electrică fotovoltaică. Pe lângă beneficiul reprezentat de reducerea substanțială a emisiilor de CO2, realizarea centralei fotovoltaice permite și reducerea cheltuielilor administrației publice locale.

Proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 10.000.000 euro, a fost acceptat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”, proiectul fiind implementat în perioada 17.07.2012-16.06.2014.

Centrala, a cărei putere instalată este de 1,735 MWh, a fost dimensionată pentru a acoperi consumul public de energie electrică din oraș (iluminat public, consumul de energie electrică al unităților de învățământ și din sistemul de sănătate, al clădirilor administrației publice, etc.), veniturile realizate contribuind la scăderea substanțială a cheltuielilor cu energia electrică consumată.

Centrala are un număr de 5688 panouri solare, grupate în module de 12 panouri fiecare, cu acționare motorizată individual pe modul, 158 invertoare și o centrală electrică cu punct de conexiune  la rețeaua națională de transport energie electrică. Centrala este automată, toate datele fiind procesate în timp real și monitorizate de proprietar – Orașul Mizil – și de operatorul de rețea.

Centrala fotovoltaică Mizil este un proiect unic în România datorită faptului că, spre deosebire de centralele fotovoltaice clasice, care prevăd amplasarea fixă a panourilor ce captează radiația solară, aceasta are un sistem mobil motorizat cu senzori, care urmărește radiația solară pe tot parcursul zilei de la răsăritul până la apusul soarelui, producția de energie electrică realizată fiind astfel mai mare cu circa 20-25% în medie, deci cu un randament net superior soluțiilor tehnice clasice.

Producția medie anuală a centralei este preconizată la cca 2.700 MWh, ceea ce va permite atât acoperirea integrală a consumului public descris mai sus cât și posibilitatea extinderii iluminatului public în acele zone din oraș unde acesta este precar sau chiar inexistent.

Autori: Doru Mladin și Petronela Sturz

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri