Orasul in care energia solara ar putea fi obligatorie

Orasul german Marburg se afla in centrul unei dezbateri mai putin obisnuite privind oportunitatea energiei regenerabile, informeaza New York Times. Decizia consiliului municipal de a obliga cetatenii sa-si doteze casele cu panouri solare a starnit nemultumirea locuitorilor care considera ca orasul lor s-a transformat intr-o „dictatura verde”.

Decizia primariei din Marburg, prima de acest fel din Germania, impune panourile solare nu doar pe cladirile noi, dar si pe cladirile mai vechi care sunt renovate sau isi schimba sistemul de incalzire.
Primaria a stabilit si o amenda de 1.000 de euro pentru cei care incalca noua dispozitie care intra in vigoare la 1 octombrie.

Cetatenii orasului Marburg sustin ca aceasta decizie incalca dreptul la proprietate, iar guvernul regional din Giessen a avertizat ca va anula dispozitia.Primaria din Marburg sustine, insa, ca va duce cazul in fata curtii de la Hessian, capitala statului, unde va incerca sa schimbe codul cladirilor pentru a-si proteja decizia.

Printre cei care se opun acestei decizii se numara si oameni ca Gotz Schonherr. El foloseste deja energia solara pentru a-si incalzi apa, dar ar avea nevoie de inca 8.000 de euro pentru un panou solar mai mare pentru a se conforma deciziei primariei. Gotz Schonherr spune ca aceasta suma il va determina sa nu isi mai izoleze termic acoperisul si ca masura primariei va fi contraproductiva.

Orasul Marburg este un model pentru productia si consumul de energie. Pe langa morile de vant si instalatiile solare, orasul cumpara energie hidroelectrica din Austria. Primaria a schimbat si flota de autobuze cu unele care folosesc gaz natural.

Disputa din Marburg se duce astfel intre ecologistii moderati si cei care vor sa duca orasul si mai departe in ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila. „Marburg este deja un lider al energiei solare. Pana acum oamenii au fost convinsi nu obligati”, a declarat Hermann Uchtmann, om politic din opozitie care a acuzat primaria de „dictatura verde”.

Franz Kahle, primarul din Marburg, sustina insa ca sunt necesare masuri serioase pentru a rezolva problema energiei din casele mai vechi. „Inainte, instalatiile solare erau exceptia si absenta lor era regula. Vrem sa ajungem in punctual in care opusul este regula”, a mai spus primarul.

Legea din Marburg a atras atentia la nivel national ca un model pentru politicienii preocupati de mediu.
Germania este unul dintre principalii sustinatori ai energiei regenerabile si al reducerii emsisiilor de gaze cu efect de sera. Multumita subsidiilor federale, Germania este si cea mai mare piata de sisteme fotovoltaice.

spot_img

Ultimele știri