Orasul american Norfolk, in prima linie pe frontul luptei cu schimbarile climatice

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Locuitorii unui cartier din orasul Norfolk, statul american Virginia, sunt foarte atenti la calendar si fazele lunii. De exemplu, daca luna va fi plina, doamna Hazel Peck stie ca trebuie sa-si parcheze masina departe de locuinta ei si de apele Golfului Chesapeake ce ameninta cartierul, relateaza „New York Times”.

Dimineata, pentru a ajunge la masina, doamna Peck va trece prin curtea unui vecin ca sa evite groapa adanca de un metru si jumatate de pe strada ei, care se umple din ce in ce mai des cu apa din cauza valurilor inalte aduse de raul Lafayette.

Pentru doamna Peck si vecinii ei, aceasta este singurul mod de a-si negocia traiul alaturi de oceanul “invadator”.

Pe masura ce nivelul marii creste, inundatiile cauzate de maree afecteaza din ce in ce mai grav aceasta comunitate, ca de altfel intreaga coasta de Est a SUA, fenomen pe care multi climatologi il pun pe seama incalzirii globale.

Orasul construit pe o mlastina

Orasul Norfolk este situat la la gura Golfului Chesapeake si este inconjurat din trei parti de apa, inclusiv de mai multe rauri care se varsa in ocean.

La fel ca multe alte orase din regiune, Norfolk a fost construit pe un teren mlastinos care de-a lungul anilor a inceput sa se taseze, dand nastere efectului de “scufundare naturala”. Fenomenul a condus la cea mai semnificativa crestere a nivelului marii de pe coasta de Est. Conform unui studiu efectuat de compania navala Sewells Point, orasul s-a scufundat cu peste 36 de centimetri incepand din 1930.

Schimbarile climatice reprezinta un subiect controversat in statul Virginia. Procurorul general al statului, Ken T Cuccinelli II, incearca de mai multa vreme sa dovedeasca implicarea unui climatolog reputat intr-o frauda pe cand acesta era cercetator la Universitatea din Virginia.

Insa locuitorii cartierelor situate de-a lungul coastei sunt mai putin interesati de asta decat de consecintele cresterii nivelului marii, care sunt cat se poate de reale si actuale.

Doamna Peck s-a mutat in cartier acum 40 de ani, cand inundatiile cauzate de maree erau fenomene rare. Prin comparatie, arata ea, “luna trecuta au fost cam opt-noua zile in care apa era atat de mare pe strada, incat devenise dificil sa conduc masina”.

Solutii scumpe si temporare

Locuitorii cartierului Larchmont din Norfolk au facut presiuni asupra autoritatilor locale. Ca urmare a acestei presiuni, autoritatile au demarat anul trecut un proiect care a presupus inaltarea strazii cu 45 de centimetri.
De asemenea, s-a propus si reajustarea unghiului de scurgere a apei pluviale pentru a evita inundarea strazilor atunci cand raul se umfla. Costul total al acestei lucrari, plus re-naturarea unui parc de pe malul raului, se ridica la 1,25 milioane de dolari.

Aceste masuri scumpe au fost salutate de locuitorii din Larchmont, dar au atras critici din partea unor experti, care atrag atentia ca problema inundatiilor nu poate fi abordata doar punctual. Directorul grupului ecologic Wetlands Watch, William Stiles, crede ca masurile, desi bine-intentionate, sunt absurde.

Acesta crede ca se investesc prea multi bani in aceste proiecte. El da ca exemplu Agentia federala pentru situatii de urgenta, care a cheltuit in ultimii ani peste 144.000 de dolari pentru a inalta doar sase case din cartier. In acest ritm accelerat de cheltuieli, spune Stiles, contribuabilii nu vor apuca sa-si amortizeze investitia. El sugereaza ca investitiile in infrastructura de pe coasta este inutila si nerentabila atata timp cat nivelul marii creste.

Multi locuitori ai orasului Norfolk spera ca problemele cu care se confrunta sa ajute oamenii sa constientizeze pericolele generate de incalzirea globala.

Jim Schultz, autor de articole de stiinta si tehnologie si vecin al doamnei Peck spune: “Noi experimentam acum si aici efectele de varf ale schimbarilor climatice. Nimeni nu se declara sceptic aici in aceasta privinta”.

Primaria nu are bani pentru stramutari

Autoritatile lupta in continuare pentru a scapa comunitatea de aceste efecte nefaste. In luna august a acestui an, Departamentul de lucrari publice a transmis un raport detaliat primariei din Norfolk cu privire la gravitatea situatiei. Paul D. FRaim, primarul orasului, a fost nevoit sa admita ca “daca nivelul marii va continua sa creasca, orasul va fi nevoit sa creeze <zone de retragere>”, unde vor fi stramutate casele amenintate.

Seful departamentului de lucrari publice, Kristen Lentz, a propus ca zona de risc sa fie transformata in parcuri, pentru ca mai multa lume sa aiba acces la zone de coasta. In opinia sa, atat mediul inconjurator, cat si comunitatea ar avea de castigat daca zona de coasta ar fi folosita intr-un mod inteligent.

Lentz crede ca, daca va rezolva eficient problema inundatiilor, Norfolk ar putea oferi expertiza si altor comunitati care se confrunta cu aceleasi necazuri.

Pe de alta parte, oficialul stie ca proprietarii de locuinte si afaceri de pe coasta vor fi foarte greu de convins sa se mute, pentru ca primaria nu are inca fondurile necesare pentru a-i despagubi.

Pana acum, municipalitatea orasului Norfolk a contractat serviciile companiei daneze “Fugro” pentru a evalua diverse solutii, precum baraje inundabile sau porti mobile anti-inundatii care sa faca fata valurilor inalte cauzate de furtuni.

Locuitorii din Larchmont au facut un lobby puternic pentru inaltarea strazilor cu 36 de centimetri, chiar daca stiu ca nu le va oferi protectie suficienta impotriva inundatiilor si furtunilor, care devin din ce in ce mai violente. Preturile caselor au scazut dramatic in zona, acesta fiind singurul mod de a le pastra la un nivel rezonabil.

 

Nicoleta Banila

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri