Orașele de pe coastă ar putea fi imposibil de locuit în 50 de ani

Un nou raport al lui James Hansen, om de știință care a lucrat la NASA, realizat împreună cu alți 16 experți, arată că proiecțiile actuale privind creșterea nivelului mării sunt prea optimiste, subestimând rata la care învelișurile de gheață se vor topi din cauza temperaturii tot mai ridicate a mării, informează Science Alert.

coasta

Cercetătorii sugerează că ghețarii din Groenlanda și Antarctica s-ar putea topi de 10 ori mai repede decât se credea până acum potrivit rezultatelor modelării științifice. Astfel, nivelul mării va crește cu mult mai mult decât se anticipase. Potrivit lui Hansen, nivelul mării ar putea crește cu aproximativ trei metri în doar 50 de ani. O astfel de creștere ar pune în pericol orașele de pe coastă și terenurile joase din întreaga lume. Pătrunderea apei în aceste locuri le-ar face, practic, imposibil de locuit.

„Părți ale orașelor de pe coastă ar mai rămâne deasupra apei, dar nu ai putea trăi acolo”, spune Hansen. Consecințele globale ale unor asemenea schimbări pe termen scurt ale nivelului mării ar fi catastrofale. „Am tras concluzia că, din cauza nivelului ridicat de emisii constante, creșterea cu mai mulți metri a nivelului mării este, practic, inevitabilă, și probabil va avea loc pe parcursul acestui secol. Perturbarea socială și consecințele economice cauzate de o asemenea creștere a nivelului mării ar putea fi devastatoare. Nu e greu să ne imaginăm că conflictele aferente migrărilor forțate și colapsului economic ar putea face planeta imposibil de guvernat, amenințând chiar țesătura civilizației”, spun cercetătorii într-un rezumat al raportului.

Oamenii de știință avertizează în privința acceptării obiectivului convențional a limitării creșterii temperaturii globale la 2 grade Celsius. Ei cred că această limită „de siguranță” ar putea fi, de fapt, extrem de periculoasă. E important de menționat faptul că noua cercetare nu a trecut încă prin evaluarea colegială. După ce va fi publicat în revista Atmospheric Chemistry and Physics săptămâna aceasta, va avea loc o evaluare colegială publică, interactivă, iar comunitatea științifică va avea ocazia să răspundă acestei cercetări care e posibil să fie cea mai controversată din acest an.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Iunie 2015 cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 135 de ani

Urșii polari nu se adaptează la schimbările climatice

spot_img

Ultimele știri