Oradea: Fără apă maro la robinet – 50mil € pentru apă, canalizare

Compania de Apă Oradea implementează un proiect cu fonduri europene prin care urmărește să reducă pierderile de apă din rețea și să aducă apă de calitate mai bună în robinetele orădenilor. 

Furnizorul de apă și canalizare din Oradea derulează un proiect în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din oraș.

Cu o finanțare europeană de aproape 39 de milioane de euro, acesta este cel mai mare proiect realizat de companie în ultimii 10 ani. 

Printre altele, proiectul prevede reabilitarea Uzinei de apă nr.5 din Oradea, care poate furniza apă în tot orașul, la nevoie. 

La asta se adaugă realizarea a peste 43 de km de conductă de aducțiune, care va lega Uzina 5 de Tășad.

Proiectul mai prevede extinderea cu peste 22 de kilometri a rețelelor de apă și reabilitarea a aproape 5 kilometri de rețele existente, plus extinderea cu peste 32 de kilometri a rețelelor de canal. 

Început în 2022, proiectul a fost împărțit în opt contracte, din care 3 sunt în derulare, restul în diferite stadii pentru atribuirea lucrărilor. Termenul de finalizare pentru toate cele opt contracte este 2027. 

Pierderi reduse și calitatea apei mai bună
Proiectul urmărește reducerea pierderilor de apă, de la 22% la 21.2%, și creșterea numărului de locuitori cu acces la rețeaua de apă potabilă de la 87.7% la 89.1%, în zonele din oraș unde se vor desfășura lucrările, potrivit lui Dan Betea, manager de proiect din cadrul Companiei de Apă. 

Inițiatorii proiectului spun că, odată implementat, calitatea apei potabile va crește.

Asta, în condițiile în care, în Oradea, anual, sunt sute de sesizări transmise de locuitori Companiei de Apă, din cauză că apa de la robinet este maro. 

Însă cei de la companie spun că această problemă va fi în mare parte rezolvată, după ce Uzina 5 va fi reabilitată și dată în folosință.

Cea mai nouă uzină a orașului, aceasta a fost închisă în 2021, pentru că folosea apă direct din Crișul Repede și folosea o cantitate mare de energie pentru a filtra apa preluată din râu. 

Însă proiectul ar urma să rezolve și problema costurilor mari la energie, având prevăzută instalarea de parcuri fotovoltaice pentru a acoperi aproximativ 30% din necesarul de energie electrică al uzinelor de apă din oraș. 

În total, doar la Uzina 5 vor fi investiți circă 11 milioane de euro pentru modernizare. 

Accesul la apă potabilă pe regiuni
Potrivit ultimelor date statistice disponibile pe site-ul Companiei de Apă, în 2021, aproape 99,9% din populația orașului era conectată de rețelele de apă potabilă și 97% la canalizare. 

La nivel național, datele Institutului de Statistică arată că doar 75% din populația rezidentă era conectată la rețelele de alimentare cu apă în 2022. 

Pe regiuni, București – Ilfov are cel mai mare procent de locuitori conectați la rețelele de apă – 94.1%, urmată de urmată de regiunea Sud-Est cu 89,5%.

Cei mai puțini locuitori cu acces la apă potabilă sunt în Nord-Est – jumatate (50,7%) și în regiunea Sud-Vest Oltenia – 63,4%. În regiunea de Nord-Vest, peste 77% dintre locuitori aveau acces la apă potabilă. 

#water #apapotabila #fondurieuropene #retelealimentareapa #sewage

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri