După un program pilot de trei ani în care o parte dintre orădeni au colectat separat deșeurile biodegradabile, de la 1 februarie toți localnicii vor respecta această regulă. Implementarea acestei noi categorii are rolul de a diminua cantitatea de deșeuri trimise la groapă de către Oradea.
Potrivit noului regulament de salubrizare, citat de ebihoreanul.ro, colectarea deşeurilor în Oradea se va face în trei fracţii: reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală (acele deșeuri care nu pot fi valorificate).
Deşeurile biodegradabile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot forma compostul, un îngrăşământ vegetal. În această categorie sunt incluse resturile de fructe şi legume, indiferent că sunt proaspete sau gătite, pâine şi cereale, zaţ de cafea sau resturi de ceai, păr şi blană, coji de ouă, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase), coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare sau hârtii umede.
Implementarea acestei reguli vine după ce a fost testată din 2018 printr-un program pilot de colectare în trei fracţii de la 126 de asociaţii de proprietari, adică de la cei circa 12.000 de orădeni, care locuiesc pe traseul de colectare al firmei de salubrizare RER Vest.
„Dacă nu atingem ţintele, vom avea un impact financiar negativ asupra cetăţenilor şi oraşului. Acest impact s-a şi văzut anul trecut, când a trebuit să achităm o taxă de 300.000 de lei, iar anul acesta 500.000 lei pentru neatingerea ţintelor respective” a declarat primarul orădean Florin Birta în 2018, cu ocazia implementării proiectului pilot.
Pentru a-i determina pe orădenii vizaţi de program să respecte noua regulă, operatorul de salubritate a premiat asociația care a colectat cele mai multe deşeuri biodegradabile cu ridicarea gratuită a deșeurilor, timp de un an.
„Experimentul a fost eficient, asociaţiile reducând la jumătate cantitatea de deşeuri trimisă la haldă, pentru că biodeşeurile sunt transformate în compost”, mai transmite ebihoreanul.ro.
„Din 1 februarie 2021, toţi orădenii vor colecta separat biodeşeurile, pentru că s-a dovedit că aceste resturi sunt cele mai grele din cantitatea deşeurilor aruncate dintr-o locuinţă”, a explicat recent Birta.
În perioada următoare, RER Vest va dota toate asociaţiile de proprietari din Oradea şi toate casele cu pubele de culoare maro, de 120 litri fiecare, dedicate biodeşeurilor.
Citește și:
Legea compostului a trecut de Parlament şi urmează să fie promulgată de preşedinte
Program de educare în Slănic Moldova, pentru compostarea deșeurilor organice