ONU: Sistemele bune de salubrizare necesita cheltuieli de 10 miliarde de dolari pe an

Investitii de 10 miliarde de dolari pe an sunt necesare pentru a ajuta lumea sa ajunga la tinta stabilita pentru 2015 referitoare la sisteme de salubrizare performante in tarile in curs de dezvoltare, investitii care vor avea efecte majore precum scaderea nivelului saraciei si imbunatatirea sanatatii publice, au aratat expertii ONU, citati de Reuters.

Marcand ziua Internationala a Apelor, expertii au spus ca fiecare dolar cheltuit pe imbunatatirea sistemelor de salubrizare, de la saparea closetelor la construirea canalelor colectoare, va duce la beneficii de 9 dolari prin crestere economica si costuri mai mici de spitalizare.

Dar guvernele lumii intarzie cu masurile pentru atingerea tintei stabilite in 2002, de a injumatati proportia populatiei care nu are acces la servicii de salubrizare, estimata la 2,6 miliarde sau 40% din populatia globului, pana in 2015.

„In multe regiuni ne lipseste o tinta, dar sanatatea oamenilor s-ar putea imbunatati considerabil, la fel si beneficiile economice”, a declarat Zafar Adeed, seful Retelei Internationale pentru Mediu si Sanatate al ONU.

Cheltuirea a 10 miliarde dolari pe an ar fi suficienta pentru a ajuta lumea sa atinga aceasta tinta care face parte din programul mai amplu Teluri pentru Dezvoltare in Noul Mileniu, cum sunt injumatatirea nivelurilor de saracie, accesul la apa potabila, imbunatatirea sistemelor de invatamant si drepturile femeilor, tinte stabilite pentru 2015.

„Nu poti sa atingi telurile referitoare la sanatate si educatie, nu poti tine copiii in scoli daca nu exista apa si sisteme sanitare”, a subliniat Clarissa Brocklehurst, seful departamentului de apa si salubrizare din cadrul fondului pentru copii al ONU, UNICEF.

Aproximativ 200 milioane tone de deseuri menajere sunt aruncate pe cursuri de apa in fiecare an, expunand oamenii la bacterii, virusuri si paraziti.

„Intr-o zi obisnuita din Africa sub-Sahariana jumatate din paturile dintr-un spital sunt ocupate cu oameni cu boli intestinale”, se arata in comunicatul ONU. De asemenea se mai arata ca este mai probabil ca fetele sa stea la scoala daca sistemele sanitare ar fi bune. „Daca mai multe fete stau la scoala, asta inseamna rate mai mari de instruire, iar pentru fiecare 10% crestere a nivelului de instruire al fetelor, economia unei tari poate creste cu 0.3%”, arata studiul ONU.

Uniunea Mondiala pentru Conservare, care este formata din guverne si organizatii pentru conservare, a indemnat de asemenea la sisteme de salubrizare mai bune, spunand ca rauri foarte poluate ca Yangtze din China sunt „cancerigene” pentru populatie.

„Raurile reprezinta sangele pamantului, iar mentinerea vitalitatii raurilor asigura curgerea resurselor de apa catre comunitati si mediu”, a declarat Ger Bergkamp, seful Programului de Apa al Uniunii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri