ONU: Poluarea solului, o problemă pentru sănătatea omului

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în legătură cu poluarea în continuare a solului şi pericolele sale pentru sănătatea oamenilor, într-un raport publicat vineri. Solurile, care asigură 95% din hrana omenirii, sunt „sub o mare presiune”, se afirmă în raport.

De asemenea, solurile reprezintă cel mai mare depozit activ de carbon, după oceane, și, prin urmare, sunt esențiale în combaterea crizei climatice. Însă, potrivit raportului, poluarea industrială, mineritul, agricultura și gestionarea deficitară a deșeurilor otrăvesc solurile, iar principiul „poluatorul plătește” este absent în multe țări.

„Poluarea solului poate fi invizibilă pentru ochiul uman, dar compromite alimentele pe care le consumăm, apa pe care o bem și aerul pe care îl respirăm. Poluarea nu cunoaște granițe – substanţele contaminatoare se deplasează prin sol, aer și apă. A venit timpul să ne reconectăm cu pământurile noastre, deoarece de acolo pornește hrana noastră. Poluarea solului nu ar mai trebui să fie o realitate ascunsă. Haideți să fim cu toții parte din soluția la poluarea solului”, a declarat Inger Andersen, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În raportul redactat de UNEP şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), se arată că mii de compuşi chimici sintetici diferiţi şi elemente existente în mod natural cu potenţială toxicitate au fost eliberaţi în mediul înconjurător prin activităţile umane din cele mai vechi timpuri.

Potrivit raportului, producția mondială de substanțe chimice industriale s-a dublat în fiecare an din 2000, ajungând la 2,3 miliarde de tone, și se preconizează că se va dubla din nou până în 2030, ceea ce înseamnă că se așteaptă ca poluarea solului să crească și mai mult. ONU avertizează, de asemenea, cu privire la substanțele emergente, printre care se numără produsele farmaceutice, antimicrobienele care duc la apariția bacteriilor rezistente la medicamente și materialele plastice.

Potrivit raportului, principalii poluatori provin din sectoarele industrial, minier şi agricol, precum şi din tratarea deşeurilor, extracţia combustibililor fosili şi emisiile din trafic.

„Nu există, totuşi, date concrete şi comparabile privind emisiile efective din fiecare sector”, se mai arată în raport.

Multe dintre substanţele dăunătoare solului, inclusiv pesticide, plastifianţi şi polimeri sintetici, pot persista în natură mult timp şi contaminează alimentele, constituind, prin urmare, un risc pentru sănătatea umană, conform raportului.

Copiii, fetuşii şi femeile însărcinate, precum şi persoanele mai sărace, sunt ameninţaţi în special de poluarea solului, a mai spus ONU.

Noul raport al ONU concluzionează: „Contaminanții solului pot avea consecințe ireparabile asupra sănătății umane și a ecosistemelor.” Potrivit raportului, cea mai mare sursă de poluare a solului variază în funcție de regiune. Cea mai mare problemă este reprezentată de poluarea industrială în Europa de Vest și în America de Nord, agricultura în Asia, America Latină și Europa de Est, precum și mineritul în Africa Subsahariană. În Africa de Nord și în Orientul Apropiat, poluarea urbană este cea mai mare sursă de contaminare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri