ONU: națiunile trebuie să ia mai multe măsuri urgente pentru a evita schimbări climatice catastrofale

Statele lumii nu iau măsurile necesare pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climatice, conform unui nou raport ONU. Angajamentele făcute în cadrul Acordului de la Paris nu vor fi îndeplinite dacă guvernele nu vor adopta urgent măsuri suplimentare.

Conform raportului, este nevoie de noi taxe pe combustibili fosili, investiții în tehnologie verde și politici guvernamentale mult mai puternice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, guvernele trebuie să înceteze orice fel de subvenție, directă sau indirectă, pentru combustibili fosili.

ONU avertizează că este nevoie de o creștere de cinci ori a eforturilor pentru a limita încălzirea la mai puțin de 2 grade Celsius.

„Există încă o diferență majoră între vorbe și fapte, între țintele aprobate de guverne și măsurile pentru a obține aceste obiective. Doar o schimbare rapidă poate ajuta. Emisiile trebuie să fie reduse cu o pătrime până în 2030 «pentru a menține încălzirea la 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale», iar pentru 1.5 grade Celsius, emisiile ar trebui să fie reduse la jumătate.”, a declarat pentru The Guardian Gunnar Luderer, unul dintre autorii raportului ONU și cercetător la Institutul Postdam din Germania.

Emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins noi niveluri record, conform experților ONU. Emisiile globale de CO2 au atins nivelurile istorice de 53.5 gigatone și nu dau semne că vor atinge apogeul în curând, relatează BBC News.

Doar 57 de state, reprezentând 60% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, se îndreaptă într-o direcție care le permite să atingă apogeul emisiilor de carbon până în 2030. Dacă emisiile vor crește după 2030, limita de 1.5 grade Celsius va fi probabil depășită.

 „Știința este clară: pentru toată acțiunea climatică ambițioasă la care am asistat, guvernele trebuie să se miște mai repede și cu mai mare urgență. Alimentăm acest foc, în timp ce modalitățile de a îl stinge sunt la îndemâna noastră.”, a declarat Joyce Msuya, director executiv adjunct UN Environment.

Raportul ONU vine înaintea Summitului ONU pentru climă care va avea loc în Polonia luna viitoare, când guvernele lumii vor discuta modurile în care pot implementa angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris.

Politicile climatice ale Chinei, Rusiei și Canadei ar putea duce la o încălzire de 5 grade Celsius până în 2100

Emisiile de gaze cu efect de seră au stagnat după criza financiară de acum un deceniu, apoi au început iar să crească rapid, spre consternarea experților climatici. Între 2014 și 2016, emisiile au scăzut iar, însă anul trecut a fost înregistrată o nouă creștere, iar estimările arată că vor crește în continuare în acest an.

„Fereastra de oportunitate începe să se închidă și dacă nu acționăm acum, oportunitatea va dispărea. Dacă nu acționăm, vom avea o încălzire climatică dezastruoasă care va schimba planeta iremediabil și va condamna milioane de oameni la suferință. Ce mai așteaptă guvernele?”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri