Sudul Madagascarului este afectat de secete succesive care împing 400.000 de oameni spre foamete și au fost deja înregistrate decese din cauza foametei severe, potrivit ONU.
Mulţi dintre locuitori să mănânce lăcuste, frunze de cactus şi chiar noroi. Situaţia actuală din Madagascar, cauzată de mai mulţi ani de secetă, l-a făcut pe directorul Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, care s-a deplasat recent pe insulă, să spună că „ceea ce se întâmplă în această ţară seamănă cu ceea ce vedeţi într-un film horror”.
Sute de copii erau piele și os și primeau sprijin nutrițional, a spus directorul regional al PAM pentru sudul Africii, Lola Castro, care l-a însoţit pe David Beasley în acea vizită.
În cei 28 de ani în care a lucrat pentru PAM pe patru continente, Castro a spus că „nu a văzut niciodată ceva atât de rău”, cu excepția anului 1998, în Bahr el-Gazal, în ceea ce este acum Sudanul de Sud.
Națiunile Unite și guvernul din Madagascar vor lansa în câteva zile un apel pentru aproximativ 155 de milioane de dolari pentru a furniza alimente care să salveze vieți și pentru a preveni o foamete majoră, a spus ea. Mii de oameni și-au părăsit casele din zonele rurale și s-au mutat în medii mai urbane în căutare de hrană, a adăugat ea.
Beasley a scris vineri pe Twitter că 400.000 de persoane „mărșăluiesc spre foamete”, 14.000 sunt „în condiții asemănătoare foametei” și „dacă nu acționăm cât mai repede, numărul persoanelor care se confruntă cu foametea va ajunge la 500.000 în câteva luni”.
„Familiile trăiesc de luni de zile cu fructe crude de cactus roșu, frunze sălbatice și lăcuste”, a declarat el miercuri.
„Sunt oameni care se află la limita foametei şi acest lucru se întâmplă fără să existe un conflict armat. Doar din cauza schimbărilor climatice, care, prin cele mai grave efecte ale lor, îi afectează foarte mult. O acţiune rapidă a comunităţii internaţionale este mai mult decât necesară”, a mai spus Lola Castro.
„Aceşti oameni nu au contribuit cu nimic la schimbările climatice, însă ei poartă întreaga povară în prezent”, a continuat ea, citându-l pe David Beasley.
Foametea din Madagascar este deosebit de gravă în sudul ţării. În urmă cu mai mult de o lună, ONU a emis deja o alertă în privinţa foametei în creştere, care riscă să afecteze peste 1 milion de persoane.
Potrivit PAM, 1,14 milioane de persoane din sudul Madagascarului nu au suficientă hrană, dintre care 14.000 se află în condiții „catastrofale”, iar acest număr se va dubla la 28.000 până în octombrie.
Madagascar este singura țară care nu se află în conflict, dar în care oamenii se confruntă în continuare cu „foamete-catastrofă umanitară” în Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară, cunoscută sub numele de IPC, care este un parteneriat global al 15 agenții ONU și organizații umanitare internaționale care utilizează cinci categorii pentru a măsura securitatea alimentară, a declarat Castro.