ONU lauda votul american privind reducerea emisiilor

Natiunile Unite au laudat astazi pasul facut de Comitetul de Mediu si Lucrari Publice din Senatul american care a votat legea care vizeaza reducerea emisiilor de gaze, informeaza Scientific American.

"Acesta este un semn incurajator din partea Statelor Unite, cel mai mare poluator din lume", a declarat Yvo de Boer, secretarul executiv al UNFCCC, in cadrul conferintei de la Bali.

In Washington, comitetul Senatului a votat cu o majoritate de 11 la 8 legea referitoare la sistemul de reducere si comercializare a emisiilor pentru industria energiei si a transportolui. Proiectul de lege va fi prezentat in Senat.

"Acest lucru nu va schimba pozitia noastra de aici", a comentat Harlan Watson, negociator pe probleme climatice al Statelor Unite, prezent la Bali. Administratia Bush s-a opus sistemului de reducere a emisiilor, favorizand in schimb investitiile majore in noi tehnologii curate.

Watson a mai spus ca Washingtonul are propria agenda si va invita marile economii ale lumii la Honolulu si Hawaii, luna viitoare, pentru a discuta despre schimbarile climatice, iar datele probabile sunt 29 si 30 ianuarie.
Bush vrea ca cele mai poluante 17 state, care emit 80% din gazele cu efect de sera din lume, sa se puna de acord cu noi teluri climatice pana la sfarsitul lui 2008, dupa care sa se creeze un nou pact ONU, care va fi votat pana la sfarsitul lui 2009.

"Lucrurile merg bine aici", a spus Yvo de Boer despre negocierile care au ca scop unirea tuturor natiunilor in lupta impotriva incalzirii globale, inclusiv Statele Unite, China si India la summit-ul de la Bali.

Presedintele Bush crede ca Protocolul de la Kyoto dauneaza economiei Statelor Unite si nu impune teluri pentru natiunile in curs de dezvoltare. SUA a ramas singura mare putere industriala care nu a ratificat Protocolul de la Kyoto.

Pe de alta parte, mai mult de 200 de oameni de stiinta din toata lumea au indemnat reprezentantii natiunilor de la Bali sa faca reduceri mai mari de emisii in special cele provenite din combustibilii fosili. Ei au spus ca guvernele au o fereastra de doar 10-15 ani pentru reducerea emisiile la nivel global si ca este vital ca, pana in 2050, emisiile sa scada cu 50%.

Foto: clubafaceri.ro

Citeste si Senatul american a votat legea care impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri