Investițiile globale în energie regenerabilă vor atinge 2.6 trilioane de dolari până la sfârșitul acestui deceniu, mai mult decât triplul investițiilor din deceniul precedent, conform unui raport ONU.
Datele exclud proiecte mari de hidroenergie care sunt echivalente cu 1.2 terawați de capacitate de producere a energiei din surse regenerabile.
Creșterea înregistrată a fost ajutată de o scădere a ratelor dobânzilor în marile economii ale lumii, precum și de o scădere a costurilor. Costul mediu al panourilor fotovoltaice a scăzut cu 81%, turbinele eoliene terestre cu 46%, iar cele offshore, cu 44% în acest deceniu.
Țara care a realizat cele mai mari investiții în acest deceniu este China, care a contribuit cu 758 de miliarde de dolari între 2010 și mijlocul anului 2019. În aceeași perioadă, Europa a investit 698 de miliarde de dolari, iar SUA, aproximativ 356 de miliarde de dolari.
Doar 10% din subvențiile pentru combustibili fosili ar putea plăti pentru tranziția către energie regenerabilă
Energia solară a atras cele mai multe investiții în acest deceniu, în valoare de 1.3 trilioane de dolari. Până la sfârșitul acestui an, capacitatea solară va atinge 638 gigawați.
Conform raportului, deși au fost înregistrate progrese semnificative, ritmul tranziției trebuie să crească. Energia regenerabilă reprezintă doar 26.3% din energia totală produsă la nivel global și doar 12.9% dacă nu sunt luate în considerare și proiectele mari de hidroenergie. Subvențiile pentru combustibili fosili, care se ridică la sute de miliarde de dolari în fiecare an, încetinesc progresul.
Majoritatea companiilor de energie regenerabilă, asociate cu abuzuri ale minerilor
Aproximativ 529 GW de centrale termoelectrice pe cărbune au fost adăugate în acest deceniu, 438 GW de centrale pe gaz și doar 487 GW de capacitate pentru energia eoliană.
În ciuda creșterii gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile, emisiile globale ale sectorului energetic vor crește cu cel puțin 10% până la sfârșitul acestui deceniu.
Raportul vine înaintea summit-ului climatic ONU care va avea loc în această lună, în care secretarul general Antonio Guterrres va cere țărilor să ofere planuri concrete și mai ambițioase pentru a combate criza climatică.