ONU: numărul celor care suferă de foamete, în creștere din cauza crizei climatice

Nivelul foametei la plan mondial a crescut pentru al treilea an consecutiv după decenii de declin, conform unui nou raport realizat de ONU.

Criza climatică și conflictul sunt principalele cauze ale lipsei hranei, care afectează 821 milioane de oameni din întreaga lume. Printre ei se numără 150 de milioane de copii a căror creștere este oprită de lipsa hranei.

Conform raportului, ținta ambițioasă de a eradica foametea și malnutriția la nivel global stabilită în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă va fi „o provocare imensă”, ținând cont de faptul că numărul oamenilor înfometați a crescut cu 10 milioane în ultimul an, pe măsură ce criza climatică se agravează și declanșează conflicte legate de resurse.

David Beasley, director World Food Program, una dintre agențiile ONU care a contribuit la raport, a declarat că ținta de a eradica foametea până în 2030 nu va putea fi îndeplinită, iar fără siguranță alimentară, pacea și stabilitatea nu vor fi putea atinse.

Beasley a criticat obsesia mass-mediei față de Brexit și Donald Trump, în loc să își folosească influența pentru a face cunoscute cazurile de foamete din întreaga lume. El a avertizat că grupuri extremiste se vor folosi de rezervele de hrană pentru a recruta noi membri și a crea diviziuni în comunități.

Pe lângă alimentarea conflictelor, criza climatică duce la secetă și fenomene meteo extreme care amenință recoltele agricole.

„Schimbările climatice au efecte ample asupra productivității agricole și a siguranței alimentare. Este unul dintre principalele motive pentru care un număr record de persoane sunt nevoite să migreze din zone rurale în orașe din întreaga lume.”, a declarat William Lacy Swing, director general UN Migration.

În acest an, rezervele de hrană au scăzut din cauza inundațiilor, căldurii excesive și a furtunilor tropicale. În Zimbabwe, economia începe să resimtă seceta îndelungată și daunele aduse de ciclon.

Seceta afectează și Kenya, unde sezonul ploios este din ce în ce mai scurt. Statul african se confruntă cu ani secetoși o dată la doi sau trei ani. Aproximativ 1.5 milioane de oameni sunt afectați de seceta din acest an.

Conform raportului ONU, eradicarea foametei este încă posibilă cu angajamentele politice potrivite, măsuri mai radicale și investiții inteligente.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri