ONU a finalizat raportul privind schimbarile climatice

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, considera ca guvernele trebuie sa-si intensifice eforturile in vederea combaterii incalzirii globale , informeaza Reuters.

Aceasta este concluzia raportului ONU facut public sambata la Valencia. "Acest raport va fi prezentat formal la Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice de la Bali. S-au pus deja bazele unei adevarate schimbari: acordul pentru lansarea negocierilor pentru o intelegere climatica la care toate natiunile pot participa", a declarat secretarul general ONU.

Ban Ki-moon a insistat asupra faptului ca SUA si China, principalii poluatori mondiali, sunt o parte esentiala a acestui proces. "Astept sa vad cum China si Statele Unite vor juca un rol mai important incepand cu conferinta de la Bali", a adaugat Ban Ki-moon.

Secretarul general a fost recent martorul topirii calotei in Antarctica si a ghetarilor Torres del Paine din Chile. El a vizitat si padurea tropicala amazoniana, "sufocata" de incalzirea globala.

"Vin umil in fata voastra dupa ce am vazut cum unele dintre cele mai pretioase comori ale Planetei sunt amenintate de activitatea umana. Aceste scene sunt la fel de infricosatoarea ca un film science fiction", a declarat Ban Ki-moon.

Delegatii la discutiile ONU privind schimbarile climatice au ajuns la un acord de 26 de pagini despre riscurile incalzirii globale, al carui principal vinovat este arderea combustibililor fosili.

Documentul rezuma ultimele descoperiri stiintifice cu privire la cauzele si efectele schimbarilor climatice. Acest rezumat va fi pus luna viitoare la dispozitia ministrilor de Mediu in Bali, Indonezia. La aceasta intalnire se va stabili strategia de doi ani pentru negocierea unui succesor Protocolului de la Kyoto care expira in 2012.

Documentul insista asupra faptului ca activitatea umana cauzeaza cresterea temperaturilor si ca reduceri drastice in emisiile de gaze cu efect de sera sunt necesare pentru a stopa valuri de caldura, topirea ghetarilor si cresterea nivelului apelor.

Delegatii au declarat ca reprezentantii SUA au fost in centrul unor puternice dezbateri pe parcursul saptamanii trecute deoarece acestia au incercat sa elimine sau sa modifice o parte esentiala a raportului care prezinta cele cinci motive majore de ingrijorare legate de efectele incalzirii globale.

"A fost o saptamana foarte grea pentru ca a trebuit sa dezbatem si sa aparam ce credem dar propunerea de raport a ramas intacta sau a fost chiar imbunatatita. Trebuie sa fim siguri ca adevarul stiintific nu este ascuns", a declarat Rajendra Pachauri, director al Intergovernamental Panel on Climate Change (IPCC).

Protocolul de la Kyoto obliga 36 de natiuni industriale sa-si reduca emisiile cu cel putin 5% sub nivelul din 1990 pana in 2008-2012. O noua intelegere ar trebui sa-i implice tarile neparticipante China si Statele Unite, cei mai importanti poluatori de la nivel mondial. IPCC a devenit mult mai cunoscut dupa ce a castigat, alaturi de Al Gore, premiul Nobel pentru Pace.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri