Cateva parti ale Asiei au pierdut peste 28.000 de kilometri patrati de padure in fiecare an, trend care trebuie inversat imediat pentru combaterea schimbarilor climatice, arata un raport al ONU, citat de Reuters.
Defrisarile sunt responsabile pentru un procent de 20% din gazele cu efect de sera de pe glob deoarece copacii retin dioxidul de carbon atunci cand cresc si il elimina cand putrezesc sau cand sunt arsi.
In cadrul unei conferinte ONU care a avut loc la Bali, anul trecut, s-a hotarat lansarea unor proiecte pilot care sa garanteze tarilor sarace credite pentru incetarea defrisarilor in urma unui nou pact climatic pe termen lung, dupa 2012.
Raportul Comisiei Economice si Sociale ONU din Asia si Pacific arata ca din cauza celor 28.000 de kilometri de paduri care dispar in fiecare an, tarile din sudul si sud-estul Asiei sunt printre cele mai vulnerabile la schimbarile climatice.
"Daca aceste trenduri critice vor continua, emisiile de teren folosit vor creste pana in 2050, iar pagubele vor fi deja prea mari pentru a se mai lua masuri de stopare, prin urmare inversarea procesului de defrisare este decisiva", mai arata raportul.
Expertii spun ca inversarea trendului va ajuta la reducerea impactului eroziunii solului si al secetei, va proteja impotriva inundatiilor si va duce la cresterea biodiversitatii.
Raportul arata ca guvernele din Asia si din Pacific vor fi asaltate de ecorefugiati din tarile care le apartin si din alte parti ale regiunii cautand adapost in timpul catastrofelor, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
"Acesti refugiati se vor indrepta cel mai sigur catre orase, drept urmare guvernele vor fi nevoite sa faca planuri in vederea acestui influx atat pe termen scurt cat si pe termen lung",informeaza raportul. "Infiintarea unui depozit de mancare ar fi una dintre masurile pe care tarile ar putea sa le ia in scopul unui ajutor mutual", mai arata acesta.
Raportul sustine ca este nedrept pentru tarile in curs de dezvoltare sa isi sacrifice sporirea in scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, dar este, de asemenea imperativa implicarea lor in eforturile de atenuare.
"Solutia este investirea in tehnologiile de reducere a emisiilor de carbon", sustine raportul.
Dar costul pentru revenirea la nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera la cel prezent pana in 2030 ar fi de 200 miliarde de dolari anual, a anuntat ONU printre alte masuri precum investirea in eficientizarea energetica si in energia regenerabila.
"Tarile din aceasta regiune trebuie, indiferent de masurile pe care le iau, sa dezvolte politici in scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera", arata raportul.
Raportul sugereaza ca marii poluatori cum sunt China si India ar putea sa ofere posibilitatea tarilor in curs de dezvoltare sa dezvolte mai multe tehnologii verzi care sa fie mai practice si mai disponibile.
Foto: Reuters