ONG-urile condamna plafonarea la 1% a salariilor pentru proiectele in Pescuit

Autoritatea de Management a Programului Operational de Pescuit a stabilit plafonarea la 1% a fondului de salarii al managementului proiectelor depuse pe acest program, ceea ce face imposibila plata unei echipe de management.

Astfel, Coalitia „ONGuri pentru Fonduri Structurale” condamna decizia Autoritatatii de Management a Programului Operational de Pescuit (AM POP) de a plafona la 1% fondul de salarii destinate proiectelor ce pot fi depuse in cadrul cererilor lansate in ultima vreme.

Coalitia considera ca acest plafon nu este unul echitabil pentru niste specialisti care ajuta statul sa-si indeplineasca angajamentele prin implementarea unor programe de importanta strategica, cu impact larg asupra societatii.

Astfel reprezentantii ONG-urilor spun ca daca un beneficiar ar accesa un proiect de un milion euro, cu o intindere de doi ani, bugetul de salarii ar fi de 10.000 de euro per proiect, respectiv 416 euro/luna. Acest lucru inseamna ca suma neta ar ajunge la aproximativ 250 euro pe luna pentru toata echipa de management al proiectului!

„Dupa mai multi ani de degringolada in care sute de milioane de euro au ramas necheltuite, fiind astfel aproape pierdute din cauza incapacitatii autoritatilor de management, noile cereri de proiecte lansate in cadrul Programului Operational de Pescuit fac imposibila implementarea eficienta a proiectelor. Mai mult, lipsa banilor de salarii destinate managementului proiectelor contravine principiilor de buna gestionare a fondurilor riscand chiar utilizari frauduloase ale acestora”, se arata intr-un comunicat al Coalitiei.

Paraguri „normale” de 15-20% din valoarea proiectului

Un proiect de 1 mil euro este un proiect complex care are nevoie de un nivel superior de management si o echipa alcatuita din manager de proiect, asistent de proiect, contabil, specialist achizitii publice si alte functii specifice. Avand in vedere plafonul de 1% instituit de AM POP rezulta ca persoanele implicate in managementul proiectului pot primi in medie 63 de euro net/persoana/luna, situatie absurda si inacceptabila avand in vedere necesitatea raspunderii maxime a echipei de proiect pentru buna implementare a acestuia.

Bunele practici in domeniu stabilesc praguri de 15-20 % din valoarea eligibila a proiectului destinate fondului de salarii, mergand pana la procente mai mari in cazul proiectelor mai mici.

Reprezentantii Comisiei Europene au sesizat faptul ca aceasta prevedere va avea consecinte negative asupra capacitatii de a gestiona aceste fonduri.

„Mai mult decat atat, pragul de 1% destinat cheltuielilor de management poate risca utilizarea frauduloasa a fondurilor destinate dezvoltarii durabile a sectorului de pescuit din Romania, creand o situatie paradoxala. Potentialli beneficiarii se vor vedea obligati sa gaseasca solutii mai mult sau mai putin legale pentru a-si acoperi cheltuielile destinate managementului de proiect – fapt ce va reduce dramatic proiectele de buna-credinta, deschizand calea catre actiuni speculative si anuland o sansa importana de redresare a sectorului de pescuit”, mai spun reprezentantii ONG-urilor.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri