ONG-urile cer respectarea rezolutiei privind interzicerea cianurilor

Peste 100 de ONG-uri, impreuna cu 10 laureati ai Premiului Right Livelihood, au solicitat astazi comisarul european pentru Mediu, Janes Potocnik, sa ia masuri in conformitate cu recomandarea Parlamentului European (PE) de a interzice cianurile in minerit. 

Potrivit reprezentantilor asociatiei Alburnus Maior, solicitarea, transmisa printr-o scrisoare deschisa adresata lui Potocnik, vine ca urmare a opozitiei comisarului UE in respectarea rezolutiei PE.

”Numarul mare, diversitatea geografica si calitatea semnatarilor evidentieaza in mod clar un sprijin amplu pentru interdictia generala privind utilizarea cianurii in tehnologii de exploatare miniera in UE pana in 2011. Speranta mea este ca scrisoarea noastra va reaminti domnului Potocnik de datoria sa fata de rezolutia Parlamentului European si va incepe in cele din urma sa actioneze in consecinta. Aceasta este o problema serioasa pentru noi toti, care cunoastem adevaratul cost al exploatarilor pe baza de cianura”, comenteaza Eugen David, presedintele Alburnus Maior, care este un semnatar al scrisorii.

Mesaj international

In 5 mai 2010, PE a votat pentru o interdictie totala privind utilizarea de cianura in minerit in Uniunea Europeana pana in 2011. Rezolutia indeamna la dezvoltarea si aplicarea de tehnologii de exploatare sigure si, in special, fara cianura. Totodata, cere Comisiei si statelor membre ”sa nu sprijine, direct sau indirect, nici un proiect de exploatare miniera din UE care implica tehnologie cu cianura, pana cand interdictia totala va fi aplicabila si sa nu sprijine astfel de proiecte in tari din afara spatiului UE”. 

Potrivit documentului transmis astazi de ONG-uri, Janes Potocnik ”apara interesele industriei miniere de metale pretioase, respingand procedura de implementare a rezolutiei si semnalele din partea societatii civile”.

Dintre ONG-urile semnatare, zece sunt din Romania iar restul din Grecia, Macedonia, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Germania, Suedia, Marea Britanie si Danemarca. De asemenea, printre semnatari sunt asociatii de pe alte continente, din Argentina, Peru, SUA, precum si Greenpeace Africa, care sustin ca tarile lor ar putea beneficia de pe urma interdictiei cianurii in minerit din UE. Nu in ultimul rand, scrisoarea poarta semnaturile a 10 laureati ai Premiului Right Livelihood. 

Citi aici scrisoarea deschisa cu lista completa a semnatarilor.

 

spot_img

Ultimele știri