Astăzi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a avut prima întâlnire cu ONG-urile de mediu. Scopul întâlnirii a fost consultarea problemelor de la firul ierbii cu care organizațiile lucrează.
Spațiile verzi din orașe și zonele protejate, printre văduvitele mediului
Mai multe organizații au punctat necesitatea de spații verzi în orașe, dar și protejarea pădurilor țării.
Tăierile ilegale atât din parcurile din orașe cum este cazul Parcului IOR din București, cât și tăierile de pădure din zonele protejate au fost aduse în atenția doamnei ministru.
Aspretele a fost și el unul dintre punctele de discuție. Ținând cont de statutul său de fosilă vie, acesta are nevoie de protecție suplimentară din partea autorităților române. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a mai cerut stoparea poluării cronice a râului Vâlsan – unde se găseste aspretele.
Green Revolution, prezentă pe subiecte de mobilitate
Green Revolution a fost reprezentată de Corneliu Belciug. Acesta a adus în atenția publică situația transportului alternativ și cum se poate implica Ministerul pentru înlesnirea acestuia.
„Eu cred că transportul alternativ este extrem de important și poate avea un impact major asupra calității vieții noastre. Aș vrea să știu dacă putem găsi în minister un partener de dialog pe acest subiect, pentru că până acum nu a existat un astfel de partener. Cum vă gândiți să vă implicați concret pe acest subiect?” – Corneliu Belciug, Green Revolution
Gestionarea deșeurilor și compostarea reprezentate
În ceea ce privește gestionarea deșeurilor, una dintre problemele majore din domeniul mediului în România, mai multe organizații și-au exprimat proiectele și ariile de expertiză. Astfel, printre soluțiile oferite au fost:
- Extinderea rețelei de compostare comunitară și introducerea acestui concept în legislație.
- Revizuirea legislației privind autorizarea pentru transportul deșeurilor.
- Intervenția ministerului pentru închiderea depozitelor neconforme și combaterea corupției din sistemul de management al deșeurilor.
Educația pe tapet
Săptămâna Verde a fost una dintre problemele semnalate de mai multe organizații. Unul dintre participanți, un proaspăt absolvent al unui liceu din centrul Bucureștiului, a punctat faptul că profesorii simt o corvoadă privind activitățile verzi și au nevoie de sprijin. Ca soluție a fost propusă o platformă online avizată pentru activități educaționale pentru climă.
Alte probleme ridicate au fost: stoparea construcțiilor de hidrocentrale în zone protejate cum este cazul Răstolița, poluarea cu cenușă de la CET Craiova, poluarea aerului din orașele României și lipsa monitorizării lor.
ONG-urile s-au arătat dispuse să sprijine Ministerul în momentul în care se va hotărî ca aceste probleme să fie rezolvate. Acestea au deja date în unele cazuri sau lucrează direct cu persoanele din comunitățile vulnerabile.