OMV si statul roman, la Curtea de Arbitraj de la Paris

Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, pentru Green Report, ca Ministerul Mediului si Comitetul de analiza nu sunt de acord cu despagubirile de 20 de milioane de euro pe care le cer austriecii de la OMV, iar decizia in acest caz va apartine Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris.

Demersul OMV a inceput in decembrie 2011, cand compania austriaca OMV a depus o cere de arbitraj la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, dupa cum se arata in Nota de Fundamentare la Hotararea Guvernului  nr.29/18.01.2012, publicata pe site-ul Guvernului Romaniei.

Sumele cerute de austrieci in instanta reprezinta contravaloarea unor lucrari de mediu la rafinaria Petrobrazi si combinatul chimic Doljchim, efectuate pe banii companiei OMV Petrom, ce ar fi trebuit decontate de stat, si se ridica la 20 de milioane de euro.

“Ministerul Mediului si Comitetul de analiza nu sunt de acord cu unele elemente de decont, in cazul Petrom. In acest proces, in care sunt implicate 2 parti, OMV si statul roman, reprezentat de Ministerul Mediului, va decide Curtea Internationala de Arbitraj”, a spus Attila Korodi.

In cauza aflata pe rolul Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris, Romania este reprezentata de Ministerul Mediului si Padurilor, care l-a desemnat deja pe profesorul Xavier Boubcoza drept coarbitru, ca sa reprezinte interesele partii romane. Ceilalti doi arbitri sunt Ibrahim Fadlallah, desemnat de OMV, si Francisco Ramos Mendez, neutru, desemnat de Curtea de Arbitraj.

Toti cei trei arbitri vor fi platiti de statul roman, onorariul lor fiind de aproximativ 20.000 de euro. In anexele contractului de privatizare Petrom din 2004 era prevazut ca statul sa plateasca lucrarile de mediu efectuate pentru decontaminarea perimetrelor poluate inainte ca proprietar al Petrom sa devina OMV. Compania austriaca urma sa efectueze lucrarile si apoi sa prezinte nota de plata statului.

Statul roman refuza sa plateasca OMV aproximativ 20 milioane euro

Conflictul s-a declansat din cauza refuzului statului roman de a achita lucrari efectuate de OMV Petrom la Petrobrazi si la Doljchim. In cazul Petrobrazi este vorba despre 61,4 milioane de lei, iar la Doljchim, 30,2 milioane lei.

Curtea Internatională de Arbitraj a notificat cu privire la deschiderea acestui proces Ministerul Economiei, actionar minoritar la OMV Petrom, cu o participatie de 20,6% din capital.

Grupul austriac OMV a achizitionat participatia majoritară la Petrom in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achizitie directa de actiuni – 668 milioane de euro – si majorare de capital – 832 milioane de euro.

Consiliului Concurentei a anuntat in ianuarie sancționarea companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi ce cumulează 205 milioane de euro, reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, pentru ca aceste companii s-au inteles sa retraga de pe piata un sortiment de carburant.

Sanctiunea care a revenit OMV Petrom totalizeaza 120 milioane euro, suma reprezentand peste 57% din amenzile aplicate companiilor petroliere. Petrom a fost amendata cu 366,53 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sanctionată cu 137,28 milioane lei, potrivit informatiilor raportate bursei în luna ianuarie.

Grupul Petrom considera ca sanctiunile sunt nejustificate si a anuntat ca le va contesta in instanta.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri