OMV și Romgaz se pregătesc să exploateze gaz în perimetrul Neptun Deep. ONG-urile trag un semnal de alarmă: E un pericol pentru Marea Neagră!

OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, acesta urmând să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare. Organizațiile de mediu critică însă posibilitatea exploatării spunând că proiectul pune în pericol viața din Marea Neagră și litoralul.  

Potrivit unui comunicat, OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participaţie de 50% în proiect. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Proiectul va contribui la creşterea economică a României şi va consolida securitatea energetică a ţării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producţia este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a aproximativ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproape 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susţinem tranziţia energetică în Romania şi în regiune„, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

La rândul său, Răzvan Popescu, director general Romgaz a subliniat că Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale şi tranziţiei energetice a ţării.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producţie submarine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.

Prima producţie este estimată în 2027. Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani. Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafaţa de 7.500 kmp şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

Combaterea schimbărilor climatice, pe butuci

Organizația de mediu Bankwatch a reacționat imediat, spunând că, dacă va fi construit, acest proiect masiv de gaze fosile ar putea slăbi angajamentele României și ale Uniunii Europene de a combate schimbările climatice.

Compania-mamă OMV Group (Austria) și-a declarat anterior sprijinul pentru Acordul de la Paris, dar în realitate acțiunile companiei de combustibili fosili nu sunt mai mult decât greenwashing. În România, strategia lor este, de fapt, de a crește semnificativ exploatarea gazelor fosile. Începând din 2027, OMV-Petrom se așteaptă să extragă aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an în cadrul proiectului Neptun Deep, timp de cel puțin 20 de ani, așa cum reiese din documentele de evaluare de mediu, cu mult peste perioada în care sistemul energetic european ar trebui să renunțe la combustibilii fosili”, a explicat Bankwatch, într-un comunicat.

Comunitatea științifică în domeniul climei este fără echivoc în avertismentele sale repetate: omenirea trebuie să nu mai exploateze combustibilii fosili, dacă dorim să menținem obiectivul de 1,5°C realizabil.

În mai 2021, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că dezvoltarea de noi proiecte în domeniul petrolului și gazelor naturale trebuie să înceteze imediat pentru ca lumea să atingă obiectivul de zero emisii nete până în 2050 – reamintește ONG-ul.

De asemenea, organizația arată că soluția la problemele energetice ale Europei este în altă parte. Dacă România și Uniunea Europeană sunt cu adevărat dedicate neutralității climatice, nu pot exista noi investiții în noi proiecte de petrol și gaze susținute din fonduri publice. Ultimul studiu al Bankwatch arată că România își propune să utilizeze cel puțin 1,7 miliarde de euro din fondurile europene până în 2027 pentru noi proiecte de gaze fosile. Statele membre ar trebui mai degrabă să își concentreze eforturile pe înlocuirea combustibililor fosili cu energie regenerabilă, pe intensificarea eficienței energetice și pe furnizarea de încălzire durabilă și curată pentru gospodării.

Viața în Marea Neagră, în pericol!

Greenpeace România susţine, la rândul său, că exploatarea gazelor offshore reprezintă „o nouă ameninţare pentru Marea Neagră şi litoral”.

Viaţa din Marea Neagră este în pericol! OMV Petrom şi Romgaz tocmai au anunţat că încep exploatarea în adâncime a gazelor fosile din apele teritoriale ale României. Decizia e una catastrofală pentru biodiversitate, mediu şi litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare. Presiunea pe care proiectul Neptun Deep o va avea asupra habitatelor marine se adaugă problemelor ecologice cu care Marea Neagră se confruntă deja. Proiectele şi programele de colaborare ştiinţifică din Marea Neagră, precum EMBLAS, Connect Black Sea şi MISIS Black Sea Marine Atlas, au demonstrat că poluarea cu substanţe toxice şi microplasticul, pescuitul excesiv şi speciile invazive sunt provocări majore pentru viaţa din Marea Neagră. În plus, invazia rusă din Ucraina aduce ameninţări grave la adresa habitatului marin din cauza distrugerilor de război, exploziei minelor marine, expunerii sporite la poluare fonică, scurgerile de petrol şi alte devastări provocate de conflict. Rapoartele despre decimarea delfinilor din Marea Neagră şi migraţia acestora spre sud arată un impact mult mai mare asupra mediului marin decât se credea iniţial. Mai mult, recenta distrugere a barajului Kakhovka expune Marea Neagră la un nou dezastru ecologic”, a arătat Greenpeace.

Potrivit sursei citate, amplasamentul propus pentru construcţia facilităţilor de pe uscat ale proiectului Neptun Deep este localizat în sudul comunei Tuzla, judeţul Constanţa, în imediata apropiere a staţiunii turistice Costineşti, unde cele mai apropiate locuinţe sunt situate la aproximativ 100 de metri faţă de limita zonei propuse pentru instalarea conductei.

Greenpeace adaugă că, la celălalt capăt, zona de dezvoltare a perimetrului Neptun Deep este situată în vestul Mării Negre, în zona economică exclusivă (ZEE) a României, la 160 de kilometri de facilităţile de pe uscat.

Aceştia sunt de părere că proiectul are un impact negativ şi asupra zonei de coastă a Mării Negre, acesta fiind reprezentat de: perturbarea peisajului natural în perioada lucrărilor de construcţie cu impact vizual pentru turişti şi localnici din cauza prezenţei echipamentelor şi vehiculelor de construcţie de pe uscat; disconfort pentru populaţia locală şi pentru turişti din cauza zgomotului şi vibraţiilor produse de vehiculele şi echipamentele utilizate pentru lucrările de construcţie şi instalare de pe uscat; impactul asupra activităţii de pescuit din cauza prezenţei componentelor subacvatice ale proiectului.

Dacă Marea Neagră ar avea o voce, ar spune că nu mai poate încasa loviturile. Exploatarea gazelor offshore pune în pericol – fără o justificare climatică, de mediu şi nici măcar una economică – un ecosistem reprezentativ pentru România şi porţiuni din litoral. România are opţiuni mult mai bune şi un potenţial foarte mare pentru energie curată. Declanşarea exploatării este o greşeală ireparabilă, pentru care va trebui să plătim cu toţii. Încă nu e prea târziu să spunem „Nu” şi îi invităm pe toţi cei care nu sprijină acest proiect distructiv să ni se alăture„, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Citește și: Scrisoare deschisă privind legea offshore: Nu avem cadrul legislativ pentru protecția mediului 

CE avertizează România cu privire la siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri