OMM: 62 de milioane de oameni au fost afectați de schimbările climatice în 2018

Un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) atenționează că impacturile fizice și financiare ale schimbărilor climatice accelerează, iar concentrațiile record de gaze cu efect de seră împing temperaturile către „niveluri tot mai periculoase”.

Raportul State of the Climate este a 25a înregistrare climatică anuală realizată de OMM. Când a fost publicat prima oară în 1993, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă erau de 357 părți per milion (ppm). În prezent, ele au ajuns la 405.5ppm și prognozele arată că vor crește în continuare.

Această creștere are un impact semnificativ asupra temperaturilor globale. 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat până acum, cu aproape 1 grad Celsius peste temperaturile din perioada 1850-1900. Ultimii patru ani au fost cei mai calzi ani înregistrați vreodată.

Conform OMM, peste 90% din căldura captată de emisiile de gaze cu efect de seră este absorbită de oceane, iar în 2018 au fost înregistrate noi recorduri pentru cantitatea de căldură aflată în primii 700 de metri ai mărilor, precum și în primii 2000 de metri.

Nivelul mării continuă să crească, fiind în medie cu 3.7mm mai mare în 2018 decât în anul precedent.

Conform raportului, majoritatea dezastrelor naturale care au afectat aproape 62 de milioane de oameni în 2018 au fost asociate cu fenomene meteo extreme.

Aproximativ 35 de milioane de oameni au fost afectați de inundații. Uraganul Florence și Uraganul Michael au fost doar două dintre cele 14 dezastre naturale care au cauzat daune în valoare de miliarde de dolari în 2018 în SUA.

Peste 1.600 de decese au fost asociate cu valuri de căldură și incendii de vegetație în Europa, Japonia și SUA.

Secretarul General OMM, Petteri Taalas, a declarat că schimbările climatice au un impact vizibil în evenimentele meteo extreme de la începutul acestui an.

„Vremea extremă a continuat la începutul lui 2019, cel mai recent cu Ciclonul Tropical Idai, care a cauzat inundații devastatoare și pierderi tragice de vieți în Mozambic, Zimbabwe și Malawi. Ar putea fi unul dintre cele mai mortale dezastre legate de vreme care a afectat emisfera sudică.”, a declarat Taalas.

Aceste extreme agravează foametea globală, care, conform OMM, este din nou în creștere după o perioadă mai lungă de declin. În 2017, numărul oamenilor subnutriți a ajuns la 821 de milioane. Patruzeci de țări se bazează pe asistență externă pentru provizii alimentare, dintre care 31 se află în Africa.

Instabilitatea meteo și insecuritatea alimentară agravează conflictele și migrația. Începând cu septembrie 2018, peste 2 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din cauza evenimentelor meteo extreme, cum ar fi secete, inundații și furtuni tropicale.

spot_img

Ultimele știri