OMG-urile, pe masa Consiliul de Mediu de la Luxemburg

Reglementarile privind organismele modificate genetic (OMG) la nivel european ar trebui sa tina cont de implicatiile socio-economice ale introducerii lor pe piata, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely in cadrul Consiliul de Mediu de la Luxemburg. Oficialul a precizat ca tara noastra va lua in calcul inclusiv riscurile asupra mediului, inainte de a lua o decizie pe tema OMG-urilor.

„Romania solicita Raportul Comisiei privind implicatiile socio-economice ale introducerii pe piata a OMG-urilor, precum si rezultatele revizuirii de catre EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor – n.r.) a liniilor directoare privind evaluarea riscului asupra mediului”, a precizat ministrul mediului si padurilor.

El a subliniat necesitatea elaborarii, de catre Comisia Europeana, a unei liste de criterii pentru interzicerea cultivarii OMG-urilor, precum si a unei proceduri care sa permita Comisiei o evaluare a motivelor si justificarilor corespunzatoare pe care statele membre intentioneaza sa le prezinte pentru aceasta interzicere.

In ceea ce priveste problematica schimbarilor climatice, ministrul a explicat ca „pentru operationalizarea unui angajament mai ambitios, orice decizie de trecere la o tinta mai ridicata nu poate fi luata inainte de a avea o analiza clara a costurilor si beneficiilor la nivelul fiecarui stat membru”.

Principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii au fost: propunerea de Regulament privind posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor, pregatirea participarii UE la cea de-a zecea reuniune a Partilor la Conventia privind diversitatea biologica, care va avea loc la Nagoya, in perioada 18-29 octombrie 2010, precum si problematica schimbarilor climatice din perspectiva europeana.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri