Olimpiada cu impact redus asupra mediului

Jocurile Olimpice si Paralimpice 2012, desfasurate la Londra, sunt concepute astfel incat sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului.

Acest obiectiv va fi atins prin utilizarea energiilor alternative, prin conservarea apei si prin reciclare.

Producerea energiei electrice, termice si a agentului de racire va fi realizata, in regim de trigenerare, prin Centrele energetice (vezi macheta) ale Autoritatii pentru Construirea Parcului Olimpic (Olympic Delivery Authority). Centrele sunt proiectate astfel incat sa aiba emisii de carbon cu 20 la suta mai reduse decat unitatile clasice de producere a energiei.

Emisii de CO2 reduse cu 13.000 de tone

Tehnologiile de productie combinata a energiei electrice si termice (CHP) sunt mai eficiente decat folosirea unor sisteme separate, contribuind astfel la reducerea emisiilor generate de productia de energie. Folosirea acestei tehnologii reduce cantitatea de CO2 trimisa in atmosfera cu 13.000 de tone. Aceasta cantitate de gaze cu efect de sera economisita reprezinta echivalentul emisiilor anuale de CO2 produse de aproximativ 6.500 de automobile din UE.

Centrele energetice sunt prevazute cu unitati de cogenerare Jenbacher, puse la dispozitie de firma General Electric. Acestea vor furniza Londrei 10 megawati de energie electrica, termica si racire, atat in timpul Jocurilor Olimpice 2012 cat si dupa incheierea lor.

Centrele energetice ale Olimpiadei vor alimenta Londra timp de 40 de ani

„Centrele noastre energetice prevazute cu motoare cu gaz de la GE sunt esentiale nu doar pentru reusita Jocurilor Olimpice Londra 2012, ci si pentru indeplinirea obiectivului de realizare a unui mediu rezidential si de afaceri mai durabil in intregul oras, care sa se pastreze mult timp dupa incheierea jocurilor”, declara Simon Wright, director pentru infrastructura si utilitati al Autoritatii pentru Construirea Parcului Olimpic. Potrivit acestuia, centrele energetice din Stratford City si Kings Yard urmeaza sa sustina viitoarea dezvoltare comerciala din estul Londrei timp de cel putin 40 de ani.

Primul centru energetic, prevazut cu doua module de cogenerare J620 (foto) pe baza de gaze naturale de la GE, functioneaza in zona de dezvoltare Stratford City si va sustine diverse activitati din Parcul Olimpic, precum si re-dezvoltarea comerciala din estul Londrei.

Cel de-al doilea centru energetic este situat in Kings Yard, la limita vestica a Parcului Olimpic. Sistemul de cogenerare J620 va produce energie termica pentru bazinele de inot ale Centrului Acvatic si alte locatii, prin reteaua de termoficare a Parcului Olimpic. De asemenea, unitatea din Kings Yard va furniza energie electrica si termica pentru locuintele si cladirile din zona.

Gazele naturale si biomasa vor asigura consumul in perioadele de varf

Ambele centre energetice vor fi dotate cu cazane care folosesc gazele naturale ca materie prima pentru productia de energie termica suplimentara, in vederea acoperirii necesarului din perioadele de varf. Unitatea din Kings Yard va cuprinde si un cazan de 3 MW care va fi alimentat cu biomasa din rumegus si va produce energie termica suplimentara pe timp de iarna.

„Sistemele de cogenerare Jenbacher cu consum flexibil de combustibil de la GE sunt optiunea ideala pentru sustinerea Jocurilor Olimpice Londra 2012, oferind combinatia potrivita de fiabilitate, flexibilitate a combustibilului folosit si emisii scazute care va permite Autoritatii pentru Construirea Parcului Olimpic sa isi respecte angajamentele ecologice majore asumate fata de municipalitatea Londrei”, explica Rafael Santana, presedinte al diviziei Motoare cu gaz din cadrul GE Energy.

In total, GE a livrat peste 800 de motoare Jenbacher pentru proiecte energetice in Marea Britanie, reprezentand aproximativ 8% din flota Jenbacher instalata de GE la nivel global. Cumulat, aceste unitati produc suficienta energie electrica pentru a egala cantitatea folosita de aproximativ 1,8 milioane de locuinte din UE.

In calitate de Partener Global al Jocurilor Olimpice, GE este furnizorul exclusiv al unei game largi de produse si servicii inovatoare. GE colaboreaza cu tarile, orasele si comitetele organizatoare gazda pentru a oferi solutii de infrastructura in locatiile olimpice, inclusiv solutii energetice, de iluminat, de tratare a apei si transport.

Sportivii vor folosi vehicule electrice

De exemplu, la Londra, statiile de incarcare Durastation de la GE vor alimenta parcul auto format din vehicule electrice (VE) care vor transporta sportivii si oficialitatile intre locatii. Dupa incheierea jocurilor, unitatile Durastation vor fi integrate in reteaua publica de incarcare VE Source London a orasului.

De asemenea, GE doteaza spitalele locale cu echipamente de imagistica pentru diagnosticare si solutii informatice medicale cum ar fi aparatura pentru ecografie, RMN si tehnologii de fise medicale electronice care sa ajute medicii in tratarea sportivilor.

Parteneriatul dintre GE si Jocurile Olimpice a fost lansat in ianuarie 2005, iar in iulie 2011 s-a anuntat prelungirea acestuia pana in 2020. Parteneriatul va cuprinde Jocurile Olimpice de Iarna din Sochi, Rusia, in 2014, Jocurile Olimpiadei 2016 din Rio, Jocurile de Iarna 2018 din Pyeongchang, Coreea de Sud si Jocurile de Vara din 2020.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

JO 2012, cel mai eco eveniment sportiv din istoria recenta

Tower Bridge, echipat pentru Olimpiada
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri